Reţelele de socializare, o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici

Reţelele de socializare, precum Facebook, Twitter, YouTube sau MySpace, sunt în mod regulat supuse atacurilor hackerilor şi sunt o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici.

‘Oamenii trebuie educaţi ca să se poată servi de reţelele de socializare, deoarece vigilenţa este cea mai bună armă de luptă împotriva celor care comit abuzuri’, afirmă Christophe Ginisty, preşedintele asociaţiei Internet fără Frontiere, citat de ziarul Le Monde.
Compania independentă de cercetare a pieţei Forrester Research a recenzat cele mai frecvente probleme cu care se confruntă reţelele de socializare. Pentru Facebook, este vorba de ‘malware’ şi de ‘phishing’.

Pe Twitter, problema majoră este uşurinţa cu care se pot trimite mesaje nedorite, ‘spam’-uri. Oricine îşi poate crea un cont Twitter, să urmărească mii de persoane, care îl urmăresc şi ele la rândul lor, şi să posteze mesaje care conţin adrese de site-uri malware.
Compania Forrester menţionează dificultatea de gestionare a unui cont în LinkedIn (o reţea de socializare pentru profesionişti): persoanele care aderă la aceste grupuri nu fac neapărat parte din întreprindere şi pot apărea probleme de confidenţialitate.

Piraţii internauţi se pot adapta fiecărei reţele de socializare. ‘Pe YouTube, vi se propune să vă uitaţi la video-ul anului, dar vi se cere să instalaţi un Codec (un progrămel destinat citirii filmelor codate într-un format specific). De fapt, este vorba de un soft malware’, explică Jérôme Robert, director la Skyrecon, societate specializată în protecţia calculatoarelor.

Orice site poate deveni ţinta hackerilor, Internetul este conceput pentru a trimite texte de la un site la altul şi ele pot fi infectate, potrivit acestuia. Obiectivul infractorilor cibernetici nu este atât instalarea unui virus pentru perturbarea funcţionării unui aparat, ei caută mai degrabă să introducă un mic program invizibil care să le permită că culeagă informaţii confidenţiale, care să fie apoi folosite pentru conectarea la un site bancar. Ca să efectueze, de exemplu un transfer fără ştirea deţinătorului contului.

‘Cu aceste reţele de socializare, infractorii obţin cu uşurinţă informaţii despre internauţi şi beneficiază de un mediu de încrederea, ceea ce face mai credibile solicitările lor’, afirmă Laurent Heslault, director pentru tehnologiile de securitate la Symantec.
Infractorii cibernetici pot folosi şi mijloace mult mai sofisticate ca să obţină informaţii, de exemplu, să instaleze un ‘sniffer’ care captează datele schimbate între calculatoare conectate la o bornă publică Wi-Fi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata