Roboții elvețieni folosesc lumina UV pentru a elimina virușii de la bordul avioanelor de pasageri

Un robot înarmat cu lumină ultravioletă care ucide virusul este testat pe avioanele elvețiene, încă o idee care vizează restabilirea încrederii pasagerilor și scutirea industriei turismului de mai multă durere pandemică.
UVeya, un start-up elvețian, efectuează testele roboților cu compania de servicii aeroportuare Dnata din Dubai, în interiorul avioanelor Embraer de la Helvetic Airways, o companie aeriană charter deținută de miliardarul elvețian Martin Ebner.

Producătorii de aeronave trebuie să certifice dispozitivele și studiază impactul pe care le poate avea lumina UV asupra tapițeriei interioare, care ar putea fi afectată după multe dezinfectări, a declarat co-fondatorul UVeya, Jodoc Elmiger.

Totuși, el speră că produsele de curățare a robotilor ar putea reduce teama oamenilor de a zbura, chiar dacă COVID-19 circulă.
„Aceasta este o tehnologie dovedită, este utilizată de peste 50 de ani în spitale și laboratoare, este foarte eficientă”, a spus Elmiger. „Nu lasă urme sau reziduuri.”

Echipa lui Elmiger a construit până acum trei prototipuri, dintre care unul a demonstrat în interiorul unui avion Helvetic de pe aeroportul din Zurich, unde traficul a scăzut cu 75% anul trecut.

Luminile robotului, montate pe un cadru în formă de crucifix, aruncă totul într-o strălucire albastră, pe măsură ce se mișca încet pe culoarul Embraer. Un robot poate dezinfecta un avion cu o singură navă în 13 minute, deși avioanele mai mari durează mai mult.
Directorii Dnata speră că producătorii de avioane vor lua roboții – Elmiger estimează că vor vinde cu 15.000 de franci elvețieni (15.930 dolari SUA) cam așa – guvernele cerând noi măsuri pentru a se asigura că, călătorii aerieni nu se îmbolnăvesc.

„Căutăm o soluție durabilă și, de asemenea, ecologică, pentru a face față acestor solicitări”, a declarat Lukas Gyger, directorul operațional Dnata din Elveția.

În timp ce Helvetic, proprietate privată, nu a avut nevoie de salvări ca o mare parte din industrie, afacerea sa a fost, de asemenea, destrămată, flota sa stând în mare măsură tăcută în hangare. Roboții UV ai UVeya pot ajuta la schimbarea acestui lucru, a declarat Mehdi Guenin, un purtător de cuvânt al Helvetic.

„Dacă pasagerii noștri, dacă echipajul nostru știe că aeronavele noastre sunt în siguranță – că nu există viruși sau bacterii – ar putea să-i ajute să zboare din nou”, a spus Guenin.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata