România se scufundă sub umbrela UE

Deşi România ar fi putut solicita imediat asistenţa UE ca urmare a problemelor recente cauzate de inundaţii, guvernul nu a activat mecanismul de protecţie civilă pentru situaţii de urgenţă, care ar fi permis ţării să primească echipamente utile şi ajutorul specialiştilor, scrie săptămânalul La Specula.

Polonia şi Ungaria sunt doar două exemple pe care România ar fi trebuit să le urmeze. În primăvara acestui an, cele două ţări au solicitat asistenţa UE pentru a face faţă problemelor cauzate de inundaţii. Direcţia Generală pentru Asistenţă Umanitară şi Protecţie Civilă din cadrul UE are în componenţa sa un Centru de Monitorizare şi Informare care poate oferi sprijin în cazul unui dezastru natural.

România a cerut acest ajutor, însă prea târziu, susţine La Specula. Dacă ofertele de ajutor din partea Belgiei, Austriei, Franţei, Estoniei, Ungariei, Poloniei şi Bulgariei ar fi fost solicitate şi acceptate mai devreme, românii ar fi trecut poate mai bine peste dificultăţi. Dar adevărul este urât: răul a fost deja făcut. Inundaţiile au afectat regiuni din peste 20 de judeţe şi 23 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza torentelor. Recolta de grâu din România va fi cu 10% sub estimări, iar pagubele materiale sunt enorme.

Singurul angajament ferm şi rapid a fost luat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a solicitat Comisiei Europene să aloce fonduri în cadrul Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru reconstrucţia infrastructurii rurale afectate de inundaţii.
O altă problemă a sistemului românesc intervine atunci când guvernul de la Bucureşti vorbeşte despre lipsa asigurărilor pentru locuinţe. Companiile de asigurări nu îşi asumă însă răspunderea pentru clădiri cu risc ridicat de inundaţii. Acestea ar putea fi asigurate doar în cadrul planului naţional împotriva dezastrelor, care în România nu este funcţional, potrivit analizei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata