România şi Spania, printre ţările cu nivel crescut de radon în unele zone

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut cunoscute noile limite de securitate privind radonul domestic (element chimic gazos cu proprietati radioactive, format prin dezintegrarea radiului, n.red): 100 becquereli pe metrul cub de aer, comparativ cu 1.000 indicati in 1996.

Potrivit celui mai recent studiu, România si Spania se numara printre tarile care au niveluri inalte de radon in unele zone, informeaza revista italiana L’Espresso. Reducerea drastica a valorii-prag se datoreaza faptului ca in ultimii ani s-a dovedit rolul acestui gaz cu totul inodor, incolor si fara gust in aparitia tumorilor pulmonare, astfel ca astazi este considerat a doua cauza a maladiei dupa fumat, precum si un element de risc suplimentar pentru cei care fumeaza.

Având in vedere reducerea semnificativa a valorii, OMS a afirmat ca apreciaza drept acceptabile, in situatii speciale, si valori in jur de 300 de becquereli, dar numai pentru perioade de timp limitate, deoarece fiecare 100 de becquereli suplimentari comparativ cu limita stabilita echivaleaza cu o crestere a riscului cu circa 16%. Radonul este produsul descompunerii naturale a uraniului si iese spontan din teren, mai ales in zonele bogate in acest minereu.

Numeroase studii au confirmat periculozitatea sa. Cel mai recent studiu, publicat in revista „Science of the Total Environment” a evidentiat prezenta unor niveluri inalte de radon in unele zone din România si Spania. În aproximativ jumatate din cele 90 de case in care au fost efectuate masuratori prelungite, concentratia de radon s-a dovedit dubla comparativ cu pragul actual, la fel ca si decesele datorate unor tumori pulmonare printre nefumatori.

Pentru apararea de radon, masura cea mai simpla este aceea de a aerisi des spatiile si de a cauta, pe cât posibil, sa se doarma si sa se petreaca timpul la etajele superioare ale cladirilor. În plus, astazi sunt disponibile materiale-bariera eficiente de folosit in noile constructii si kituri pentru dozarea radonului in aerul din casa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata