Ruşii din Austria: bogaţi şi bine organizaţi

Austria se bucură de o apreciere specială printre ruşi, din cauza peisajului său alpin şi a strălucirii imperiale a Vienei. Este motivul pentru care tot mai mulţi turişti ruşi vin în Austria, generozitatea lor financiară compensând clişeele vizavi de ei, în timp ce tot mai multe asociaţii private ale ruşilor din Austria îşi fac apariţia la orizont, scrie ziarul austriac Die Presse.

Boris, proprietarul primului club muzical rusesc din Viena, ‘Balalaika’, povestea că ruşii au venit în Austria în patru valuri. Primul val s-a înregistrat după revoluţia rusă, al doilea după al doilea război mondial, al treilea în 1975, fiind vorba atunci de evrei din URSS iar al patrulea după 1990. În total, în Austria trăiesc actualmente 21.817 cetăţeni ruşi, cea mai mare parte din ei la Viena şi Salzburg. În opinia lui Boris, motivul pentru care oamenii vin la clubul său şi se identifică drept ‘ruşi’ sunt muzica, cultura şi tradiţiile.

Oleg Ksenofontov, director al nstitutului cultural rusesc din Austria, consideră drept sarcină personală contracararea prejudecăţilor despre ‘ruşii cei sălbatici’ şi prezentarea realizărilor acestora. Însă nu doar clasicii trebuie să fie aceia care să vină în sprijinul acestei întreprinderi, dat fiind că actualmente îşi fac apariţia tot mai multe organizaţii ale ruşilor din Austria.

Irina Moucikina, preşedinte al asociaţiei umbrelă ‘Consiliul Coordonator al Conaţionalilor din Austria’ şi editor al revistei ‘Neues Wiener Magazin’ cunoaşte personal mulţi dintre ruşii care trăiesc în Austria, cu problemele şi grijile lor. Unii sunt bogaţi iar alţii săraci, ei fiind împrăştiaţi în toate straturile societăţii. Căsătoriile mixte dintre ruşi şi austrieci nu sunt nici ele ceva rar, mulţi dintre ruşii din Austria fiind activi în domeniul artei, culturii sau în cel universitar.

Datorită imaginii sale de ţară stabilă, cu o situaţie juridică favorabilă, Austria este un loc interesant pentru investiţii şi pentru ruşii foarte bogaţi. O mare problemă o reprezintă însă recunoaşterea diplomelor ruseşti, mulţi medici şi avocaţi câştigându-şi din acest motiv pâinea ca personal auxiliar. Cunoscuţi pentru puterea lor de adaptare, ruşii se integrează bine şi creează contacte cu austrieci, dezvoltând chiar şi un fel de patriotism.

Vladimir Tişuk, arhipreot al catedralei ruso¬ortodoxe din Viena, spunea despre mulţi dintre membrii comunităţii sale că aceştia se roagă pentru noua lor patrie. Mulţi ruşi apreciază Austria pentru organizarea bună, mai puţin evidentă în Rusia, şi pentru respectul mai mare faţă de lege. Unii ruşi se tem însă de aceste avantaje şi se plâng chiar că acest lucru ar putea duce la o ‘supraalienare’ crescândă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata