S-a descoperit de ce viermii îşi regenerează părţile amputate

Cercetători de la Universitatea din Nottingham au descoperit gena răspunzătoare de creşterea unor părţi ale viermilor după amputare. Descoperirea ar putea permite în viitor tratarea unor boli şi traumatisme ale oamenilor, scrie site-ul maxisciences.com.

Studiul, publicat în jurnalul PLoS Genetics, se referă la viermele Planarian, care poate să-şi refacă orice parte a corpului după amputare, chiar şi capul şi creierul. Potrivit oamenilor de ştiinţă, regenerarea ar fi posibilă datorită genei ‘Smed-prep’. Aceşti viermi dispun de celule stem, numite şi celule nediferenţiate, care se divid în mod constant şi pot deveni celule ale oricărei părţi a corpului.

De exemplu, când este tăiat capul, ele se pot transforma în neuroni. Gena ‘Smed-prep’, asociată cu alte gene, permite creşterea la loc a organelor, de dimensiunea potrivită şi în bună stare de sănătate, dând naştere la celule specifice. Oamenii de ştiinţă au pus în evidenţă mecanismul de regenerare la un organism foarte simplu, mult mai simplu decât cel al şopârlei, de exemplu, care îşi poate regenera coada.

Viermele poate regenera organe mult mai complexe decât reptila, cum ar fi capul. Cercetătorii speră să aplice această nouă descoperire la om, nu pentru a ajunge la regenerarea unor părţi ale corpului, ci pentru a trata boli degenerative ca Alzheimer sau traumatismele datorate unor accidente. Şi leucemia ar putea fi tratată, ea fiind rezultatul funcţionării anarhice a celulelor stem din sânge.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata