Sănătatea devine un privilegiu rezervat celor bogaţi în Bulgaria

Salariile în mai multe spitale mici din Bulgaria au fost tăiate la jumătate, titrează miercuri cotidianul sofiot Trud. Salariul mediu al medicilor din spitalele de provincie este de circa 250-300 euro, iar infirmierele primesc între 150 şi 200 euro.

În prezent însă chiar şi aceste sume sunt diminuate până la 50% din cauza restricţiilor bugetare. Trud comentează că situaţia va deveni şi mai gravă până când reformele nu vor fi realizate. Atât medicii, cât şi pacienţii sunt de acord că 414 spitale sunt prea multe pentru o ţară mică cum este Bulgaria.

O parte dintre acestea nu fac decât să cheltuie bani de la buget fără să ofere pacientului nici un fel de tratament corespunzător. De multe ori pacienţii sunt trataţi mai întâi în spitalul local, apoi trimişi la cel judeţean, ca să ajungă până la urmă în cel universitar care este singurul loc unde primesc tratament corespunzător. Internarea în trei diferite spitale costă însă mult bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Din ziarul 24 Ceasa aflăm că nu toţi medicii bulgari primesc salarii atât de mici. Potrivit publicaţiei, unii medici de la secţia de chirurgie cardiacă din spitalul Sfântul Gheorghe din oraşul Plovdiv primesc 30.000 de euro pe lună. Interesant este că, în acelaşi timp, acest spital are cele mai mare datorii, care se ridică la 20 milioane de euro.

Ziarul dezvăluie că în acest spital există diferenţe foarte mari între salariile angajaţilor. O parte a medicilor din spital primeşte abia 500 euro pe lună, în timp ce cei secţia de chirurgie cardiacă au salarii de 12.500 euro, care cu diferitele sporuri ajung la 30.000. Din această cauză pentru un loc în această secţie concurează 35 candidaţi, în timp ce celelalte se confruntă cu o lipsă de medici.

Într-o altă ordine de idei, şeful Asociaţiei medicilor din Bulgaria, Ţvetan Raicinov, spune pentru ziar că multe spitale din ţară nu vor accepta decât cazurile urgente, iar ceilalţi pacienţi vor fi trataţi când situaţia financiară se va îmbunătăţi. Şi asta pentru că începând din august Casa Naţională de Asigurări de Sănătate refuză să plătească spitalelor pentru cheltuielile care depăşesc limitele bugetare impuse.

În acest fel, spitalele primesc cu 30% mai puţini bani în comparaţie cu lunile precedente. Raicinov a comentat că nimeni nu este mulţumit, iar consiliul de administraţie al Asociaţiei Medicilor se va reuni într-o şedinţă de urgenţă la care să stabilească măsurile care urmează să fie întreprinse. Cu aceeaşi ocazie, cotidianul Sega comentează că sănătatea va deveni un privilegiu rezervat celor bogaţi.

Cine a crezut până acum că sistemul sanitar din Bulgaria este corupt, inuman, iar calitatea serviciilor oferite se poate compara cu cea a unei măcelării de la ţară, va afla că se poate şi mult mai rău. Potrivit publicaţiei, în foarte scurt timp bulgarii vor regreta sistemul sanitar mizerabil pe care l-au avut până acum, care va fi înlocuit de o junglă unde supravieţuiesc doar cei mai puternici sau cei mai bogaţi.
Pentru prima dată în ultimii 10 ani spitalele vor primi doar atât cât este stabilit în bugetul lor. Asta înseamnă că vor apărea liste ale pacienţilor care aşteaptă să fie spitalizaţi. Sau altfel spus, vor fi spitalizaţi numai pacienţii care pot să-şi permită să plătească sub o formă sau alta, scrie ziarul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata