Sediu de 750.000 de euro pentru Consulatul României la Bălţi, în fosta casă a unui controversat om de afaceri

Consulatul român de la Bălţi va avea sediul în casa de locuit a unui controversat om de afaceri din localitate, Nicolae Kirilciuk, care locuieşte acum în Ucraina şi este ministru al Politicilor Industriale în Republica Autonomă Crimeea.

Construit după cele mai moderne tehnologii, noul sediu al secţiei consulare este o adevărată „fortăreaţă”, cu ziduri groase şi sisteme energetice autonome, scrie miercuri Ştirea Zilei.
Kirilciuk a locuit în această casă împreună cu familia sa. Businessmanul a declarat pentru ziarul de limba rusă SP din Bălţi că a vândut deja imobilul guvernului României, care i-a transferat, încă la mijlocul lui martie, 750 de mii de euro. 90% din bani au fost achitaţi de Uniunea Europeană, iar 10% – de Ministerul de Externe de la Bucureşti, menţionează Ştirea Zilei.

Potrivit omului de afaceri, clădirea, cu 4 nivele, are o suprafaţă totală de 860 de metri pătraţi. Casa conţine 9 încăperi spaţioase – numai sala cu şemineu are 70 de metri pătraţi. Pereţii au o grosime de jumătate de metru, iar înăţimea fiecărui nivel este de 3,8 metri. La subsol se află o saună, o sală de forţă şi câteva încăperi tehnice.
‘Am construit această casă în corespundere cu toate normele antiseismice. Va rezista oricărui cutremur. La construcţie au fost antrenaţi meşteri străini. Italienii au lucrat cu sticlă veneţiană, germanii au pus parchetuľ, a povestit Kirilciuk.

Mai mult decât atât, casa este aprovizionată cu apă din 3 surse – din fântână arteziană, din puţul construit în curte şi din apeductul orăşenesc. Totodată, clădirea este conectată la 3 surse de curent: un cablu vine de la reţeaua electrică municipală, altul de la uzina ‘Răuť, iar cel de-al treilea, de rezervă – de la închisoarea orăşenească.
‘Guvernul român a primit o casă care practic niciodată nu va fi deconectată de la curent şi apă, aşa că alegerea românilor este justificată.

Imobilul este, de asemenea, conectat la gaz, are încălzire autonomă, fiind instalate doua cazane germane, inclusiv unul de rezervă. De asemenea, le-am lăsat toată mobila’, a mai dezvăluit omul de afaceri.
Pe lângă această clădire, în curte mai există o casă pe care Kirilciuk a cumpărat-o până la construcţia noului imobil. În timpurile sovietice, acolo a locuit comandantul diviziei din Bălţi. Această anexă, cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, are încă 5 camere.

Ionel Dumitru, consilier diplomatic la Ambasada României de la Chişinău, a confirmat pentru StireaZilei.md că guvernul român a cumpărat deja sediul secţiei consulare de la Bălţ i. Actualmente, casa se află în proces de reamenajare, a precizat diplomatul.
Consulatele României de la Bălţi şi Cahul au fost create prin decretul preşedintelui român, Traian Băsescu, în noiembrie 2009 şi urmează să-şi înceapă activitatea pe 30 iunie. Consulatul de la Cahul va fi găzduit de un fost sediu al Băncii de Economii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata