Şeful Băncii Populare a Chinei ar fi dat bir cu fugiţii

În ultimele 24 de ore s-au înmulţit zvonurile că guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, ar fi fugit din ţară, de teama unor repercusiuni pentru o pagubă estimată la 430 miliarde de dolari din obligaţiunile americane deţinute de guvernul chinez, relatează marţi (31 august 2010) agenţia de presă din Hong Kong Ming Pao Daily News.

Zvonurile au apărut după ce un site din Hong Kong a relatat că guvernul de la Beijing intenţionează să sancţioneze mai mulţi responsabili din conducerea Băncii Populare a Chinei.
Mass-media de stat chineze, între care şi Xinhua, au relatat în ultimele zile despre recentele întâlniri ale guvernatorului băncii Zhou Xiaochuan cu ministrul nipon al finanţelor şi cu o delegaţie italiană.

Aceste ştiri au constituit un fel de perdea de protecţie informativă a guvernului chinez împotriva zvonurilor privind fuga guvernatorului, comentează, la rândul lor, analişti ai Centrului american Stratfor. Şi mai curios este faptul că, în prezent, numele lui Zhou Xiaochuan este blocat pentru căutare în reţeaua de Internet chineză.

Ultima apariţie publică a guvernatorului Băncii Populare a Chinei datează din 10 august, când la o expoziţie în domeniul construcţiilor el a vorbit despre modul în care sistemul financiar al Chinei luptă împotriva corupţiei.
Un înalt responsabil guvernamental chinez a declarat ziarului The Washington Post că autorităţile de la Beijing nu dispun de informaţii privind dispariţia lui Zhou, precizând totodată că acesta nu este nici reţinut.

Citește și
1 Comentariu
  1. vitali spune

    Zvonuri ‘nerusinoase’ , care vin din o economie ‘nesanatoasa’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata