Siemens şi Areva, un divorţ fără sfârşit

De ani de zile, între Siemens şi încă partenerul său francez Areva are loc un război care pare să nu se mai sfârşească, Comisia Europeană intervenind şi ea acum, scrie ziarul german Sueddeutsche Zeitung.

Războiul divorţului dintre compania germană Siemens şi concernul nuclear francez Areva intră în următoarea rundă. Comisia Europeană are de gând ca la sfârşitul săptămânii să deschidă o procedură formală antitrust contra celor două concerne şi a joint-venture-ului comun Areva NP.
Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, vrea să controleze dacă interzicerea ulterioară a concurenţei pentru Siemens, stipulată în contractul pentru joint-venture, este valabilă conform dreptului european.

În cazul în care interdicţia concurenţei va fi anulată de Comisie, acesta ar fi un mare succes pentru Siemens, care ar putea oferi tehnica sa nucleară şi pentru centrale atomice la nivel global fără Areva, putând de asemenea să încheie noi parteneriate.
Siemens se aşteaptă ca afacerile cu energia atomică să se revigoreze, Agenţia Internaţională pentru Energie preconizând până în 2030 construirea a până la 400 de centrale atomice noi în întreaga lume. Siemens vrea să fie pregătit pentru acest proiect.

Fiecare atomo-centrală construită ar putea aduce Siemens o cifră de afaceri de circa un miliard euro, se spune în cercurile de conducere. Compania negociază deja cu furnizorul rus Rosatom legat de o nouă cooperare. Negocierile sunt deocamdată îngheţate, pentru că mai întâi trebuie ca Siemens şi Areva să se pună de acord referitor la condiţiile încheierii cooperării dintre ele.

Contractul prevede ca, în cazul părăsirii de către Siemens a joint-venture-lui, acesta să primească o interdicţie de concurenţă, care să dureze opt ani de la data părăsirii lui. Siemens vrea să schimbe acest lucru.
Siemens acţionează ca partener mai mic al joint-venture-lui franco-german, deţinând 34 la sută din acţiuni. Areva NP furnizează tehnică nucleară în întreaga lume, în Europa construind actualmente două reactoare.

La început, germanii şi francezii calificau colaborarea lor drept foarte bună. Apoi au început dificultăţile, Siemens făcând presiuni pentru a avea de spus un cuvânt în deciziile luate de Areva NP. Areva a refuzat astfel de pretenţii iar discuţiile la nivel politic înalt au rămas şi ele fără rezultat.
Angela Merkel l-ar fi rugat, se spune, personal pe Nicolas Sarkozy să accepte Siemens ca partener egal al concernului franco-german şi să modifice contractul în mod corespunzător. Potrivit diplomaţilor, Sarkozy a respins fără compromis solicitarea, urmând de atunci politica stimulării marilor concerne franceze.

În ianuarie 2009, Siemens a făcut cunoscut că va părăsi Areva NP iar de atunci se desfăşoară un război legat de compensaţiile pentru Siemens, interdicţia de furnizare de tehnică nucleară pe cont propriu şi de a încheia noi cooperări. Pentru a anula interdicţia de concurenţă Siemens a sesizat practic el însuşi Comisia asupra cazului său. Picanteria stă în faptul că respectiva clauză controversată nu era disponibilă în contractul aprobat iniţial de Bruxelles.
Pentru Siemens timpul se scurge rapid, ruşii făcând presiuni pentru semnarea unui acord de acţionariat. Din cauza procesului de arbitraj, acordul cu ruşii nu poate fi însă semnat. Nici Siemens nici Rosatom nu doresc să se pronunţe oficial legat de aceste lucruri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata