Siria a fost pe punctul de a rupe relaţiile diplomatice cu Bulgaria

Ministrul bulgar al apărării, Aniu Anghelov, ar putea fi demis după trei gafe, dintre care una a condus la un scandal diplomatic rămas secret, în care Siria a ameninţat cu ruperea relaţiilor diplomatice cu Sofia, scrie Novinite.

Vorbind pe canalul privat de televiziune prin cablu Pro.bg, la 3 iunie a.c., Anghelov a declarat că Bulgaria trebuie să participe la scutul american antirachetă din cauza ameninţărilor cu care se confruntă din partea unor ţări din Orientul Mijlociu.
‘Ameninţările nu vin doar din partea Iranului, care deţine în mod clar tehnologii pentru rachetele cu rază medie de acţiune. Avem, de asemenea, informaţii că şi Siria deţine astfel de tehnologii’, a precizat Anghelov, sugerând că Siria ar putea avea intenţii ofensive ca inamic al Bulgariei.

Gafa a provocat un scandal diplomatic, iar cabinetul Borisov a primit imediat o notă diplomatică din partea Damascului, care ameninţa cu ruperea relaţiilor bilaterale. Scandalul a necesitat o vizită secretă urgentă a ministrului de externe al Bulgariei, Nikolai Mladenov, în Siria, care nu a fost anunţată în mass-media, susţine cotidianul Trud, pe baza informaţiilor furnizate de către oficiali ai Ministerului de Externe.

De asemenea, se pare că documentul diplomatic trimis de către Siria Sofiei a fost clasificat. Dacă se are în vedere şi această vizită secretă rezultă că Mladenov a vizitat Siria de trei ori în ultimele 4-5 luni: o dată în secret, în luna aprilie, alături de premierul Borisov şi încă o dată la sfârşitul lunii iulie, în legătură cu negocierea datoriei siriene către Bulgaria.

Din momentul în care Anghelov a preluat Ministerul Apărării de la actualul ministru de externe, în luna ianuarie, au existat anunţuri că Bulgaria a purtat discuţii cu Statele Unite pentru găzduirea de elemente ale sistemului de apărare antirachetă american în Europa. Potrivit analiştilor, Bulgaria se aşteaptă să găzduiască sistemul radar al scutului, urmând ca rachetele de interceptare să staţioneze în România.

Discuţiile cu privire la scut sunt aşteptate să fie finalizate doar după summitul NATO de la Lisabona, din luna noiembrie, unde Alianţa Nord¬Atlantică ar urma să adopte sistemul ca proiect al întregii organizaţii. Scutul antirachetă american din Europa este promovat ca un sistem de protecţie a membrilor europeni ai NATO în faţa unor eventuale atacuri din partea Iranului şi a altor ţări din Orientul Mijlociu.

La scurt timp după ce Anghelov a făcut declaraţia privind ameninţările din partea Iranului şi Siriei, el s-a întâlnit cu ministrul american al apărării, Robert Gates, la Washington, în iunie 2010. În afară de gafa amintită, Anghelov l-ar fi înfuriat pe premierul Borisov cu două alte gafe, o dată sugerând că Bulgaria ar putea trimite un batalion de luptă în Afganistan, iar altă dată intrând într¬o dispută cu preşedintele Gheorghi Părvanov pe tema numirii noului şef al serviciilor de informaţii ale armatei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata