Slăbiciunea euro afectează Turcia

5

Turcii o duc din punct de vedere economic mai bine decât cei din UE, lucru care potenţează mândria naţională însă provoacă îngrijorări exportatorilor şi celor din sectorul hotelier, scrie ziarul austriac Die Presse.

Criza din Grecia a provocat compătimire în inimile turcilor dar a avut de asemenea un efect măgulitor în ce priveşte sentimentul propriei valori. Multă vreme, ţara vecină era cea bogată iar Turcia ţara săracă. Apoi Grecia s-a prăbuşit, în timp ce Turcia părea stabilă. De câteva zile însă, starea de nervozitate a trecut şi la turci iar Bursa de la Istanbul a înregistrat şi ea scăderi.

Lira turcească a crescut din decembrie cu 15 procente iar primii care au început să resimtă acest lucru au fost exportatorii, ale căror produse s-au scumpit pentru cumpărătorii principali, în condiţiile în care peste jumătate din exporturile turceşti merg către zona euro. Materiile prime şi energia trebuie în schimb plătite mai ales în dolari.

Conform lui Mehmet Buyukeksi, preşedinte al Uniunii Exportatorilor din Turcia, criza euro afectează în primul rând industria turcă de automobile şi textile. Exportatorii nu sunt s ingurii care au de ce se plânge. Timur Bayndir, preşedinte al Uniunii Hotelierilor, se teme deja de pierderea de locuri de muncă în sectorul său. Noile îngrijorări afectează Turcia într-un moment în care tocmai se pregăteşte să-şi revină din recesiunea din 2009.

Deşi guvernul anunţa mândru că economia va creşte în primul trimestru al anului cu două cifre, acest lucru se va datora doar faptului că în primul trimestru al anului precedent a avut loc o scădere puternică. Economia turcă ar putea fi afectată din mai multe direcţii. Exportatorii şi industria turistică îşi fac griji din cauza cursului valutar şi a unei noi scăderi a creşterii în zona euro, în timp ce tulburările de pe pieţele de capital afectează şi ele Turcia, o ţară care depinde încă de importul de capital.

În acelaşi timp este ameninţată şi valoarea lirei turceşti, după ce inflaţia a depăşit din nou, la începutul anului, pragul de zece procente. Guvernul dă vină pentru aceasta mai ales pe preţurile mari la carne, care urmează să fie acum reduse prin importuri. Chiar şi fără carne, inflaţia se află la un nivel îngrijorător de 8,5 la sută.
Pozitiv este faptul că rata datoriilor statului a scăzut puternic în raport cu PIB-ul, ca urmare a creşterii economice din anii anteriori crizei şi a unor profituri consistente din privatizări. În afară de o reducere temporară a unor taxe de consum, Turcia a renunţat la măsuri de stimulare în perioada de recesiune.

Din acest motiv, deficitul bugetar de 4,7 la sută din PIB, deşi mare, poate fi considerat unul de mijloc într-o comparaţie internaţională. Băncile turceşti restructurate după marea criză din 2001 au profitat de scăderea dobânzilor şi au făcut profit, Turcia nefiind acum ameninţată de o criză financiară. Refacerea economiei în totalitatea ei este însă pusă sub semnul întrebării. În cazul unei prelungiri a crizei euro urmează să se întărească şi un trend politic şi anume reorientarea Turciei cu spatele către Europa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata