Snowden: Sub pretextul luptei antiteroriste, guvernele îşi sporesc puterea printr-un spionaj agresiv şi invaziv

Fostul colaborator al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA) Edward Snowden, cunoscut pentru dezvăluirea unor programe globale de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane, a subliniat într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune La Sexta că spionajul, inclusiv cel care vizează populaţia, a devenit astăzi ‘mai agresiv şi mai invaziv faţă de cum era odată’, consemnează luni agenţia EFE.

În interviul dat din Rusia, unde i s-a oferit refugiu pentru a nu ajunge pe mâna justiţiei americane, Snowden a menţionat că nu doar serviciile secrete ale SUA apelează la metode de supraveghere masivă, la fel procedând şi altele, cum ar cele din Marea Britanie, Franţa, Germania sau Spania, pentru că acest spionaj este ‘ieftin, uşor şi util’.

În opinia fostului agent american, terorismul este doar pretextul pentru a justifica această supraveghere pe scară extinsă.

‘Este vorba de manipulare diplomatică, spionaj economic şi control social. Este vorba de putere şi nu există nicio îndoială că supravegherea în masă sporeşte puterea guvernului’, explică Edward Snowden.

În acest context el a amintit că rezultatul unei investigaţii cerute chiar de preşedintele Barack Obama a relevat că acest tip de supraveghere nu a fost eficient în combaterea terorismului.

‘Și-au dat seama că acest tip de programe nu au împiedicat vreodată un atac terorist. Mai mult decât atât, niciodată nu au evidenţiat (…) ceva diferit în vreo investigaţie teroristă în SUA’, a mai argumentat Snowden, subliniind că ‘atunci când culegi toate (informaţiile) nu mai înţelegi nimic’.

Întrebat despre posibilitatea de a se întoarce în SUA, el a spus că a încercat să ajungă la un acord cu autorităţile americane pentru a i se garanta un proces corect. Dar răspunsul primit din partea guvernului de la Washington a fost ‘o scrisoare în care promit că nu o să mă tortureze’, a susţinut fostul agent american. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata