Societe Generale în topul băncilor care au creat cele mai multe societăţi offshore

27

Grupul bancar francez Societe Generale, prezent şi pe piaţa din România, deţine 979 de societăţi offshore înfiinţate în paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, informează un articol publicat marţi în cotidianul francez „Le Monde”, preluat de AFP.

Pe baza analizei documentelor publicate în scandalul „Panama Papers”, Le Monde susţine că Societe Generale ocupă poziţia a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăţi offshore prin intermediul Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC (2.300 societăţi) şi băncile elveţiene UBS (1.100 societăţi) şi Credit Suisse (1.105 societăţi).

„Le Monde” precizează că „două treimi dintre entităţile offshore au fost create de SG Bank şi Trust Luxembourg” iar restul au fost create de filiala elveţiană a SG Private Banking precum şi de SG Hambros Bank, cu sediul în Bahamas.

Cotidianul subliniază că, deşi ritmul de înfiinţare a societăţilor offshore a încetinit după 2012 şi o serie de structuri au fost închise, „aproximativ o sută dintre entităţile înfiinţate de Societe Generale prin intermediul Mossack rămân active”. Un număr similar au fost cedate altor gestionari şi îşi continuă activităţile.

În replică, Societe Generale afirmă că începând din 2012 nu mai deţine, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante.

„Structurile la care se face referire în media nu sunt deţinute de Societe Generale ci de clienţii săi. Chiar dacă legislaţia franceză nu prevede nicio restricţie privitoare la relaţiile cu clienţii din aceste jurisdicţii, Societe Generale a adoptat de mai mulţi ani o politică proactivă pentru a se asigura că activităţile noastre respectă cele mai ridicate standarde în materie de luptă împotriva fraudei şi evaziunii fiscale”, se arată într-un comunicat remis luni de banca franceză.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ”Panama Papers”, provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Numele băncilor elveţiene Credit Suisse şi UBS, britanică HSBC şi franceză Societe Generale au fost menţionate în cadrul acestei afaceri.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD — Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata