„Fundaţia Carla Bruni-Sarkozy” menţionată în scandalul referitor la L’Oreal

Carla Bruni-Sarkozy apare în mod senzaţional menţionată în scandalul financiar în care este implicat guvernul soţului său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, odată cu dezvăluirile conform cărora una din organizaţiile sale caritabile, „Fundaţia Carla Bruni-Sarkozy”, primeşte donaţii cash uriaşe de la cea mai bogată femeie din Franţa, Liliane Bettencourt (87 de ani), moştenitoarea imperiului L’Oreal, scrie în ediţia sa de marţi cotidianul britanic Daily Mail.

Liliane Bettencourt este cercetată pentru presupuse donaţii cash, constând în „plicuri grase”, oferite lui Sarkozy chiar înainte ca el să devină preşedinte în 2007.
Într-o intervenţie la televiziune luni seara, preşedintele Sarkozy s-a apărat împotriva acuzaţiilor referitoare la finanţarea ilegală a campaniei sale şi a afirmat că acuzaţiile sunt folosite pentru a distrage atenţia de la alte probleme.

În timp ce se intensifică relatările că Nicolas Sarkozy s-ar afla la mâna superbogaţilor, au apărut zvonuri că Fundaţia Carla Bruni-Sarkozy, care se ocupă cu strângerea de fonduri pentru tinerii defavorizaţi, primeşte bani de la Lancome, un brand de cosmetice de lux aflat în proprietatea L’Oreal din 1964. În septembrie 2009, într-un discurs publicitar în care saluta colaborarea dintre fundaţia sa şi Lancome, Carla Bruni declara:

„Lancome simbolizează frumuseţea pentru francezi. Prin urmare, este partenerul ideal”. Cu toate că Lancome nu va dezvălui câţi bani a donat fundaţiei Carlei Bruni, se crede că donaţia iniţială ar fi fost în jur de 500.000 de lire sterline, potrivit Daily Mail.
Deşi nu există nici un indiciu despre ceva ilegal în ceea ce-a făcut Carla Bruni cu Lancome, ar fi evident un conflict de interese dacă s-ar considera că dna Bettencourt, principalul acţionar al L’Oréal, ar fi beneficiat financiar datorită legăturilor ei cu guvernul lui Sarkozy.

Procuratura din Nanterre, o suburbie pariziană, a deschis o anchetă în legătură cu scandalul Bettencourt şi poliţia a întreprins câteva raiduri. „Legăturile dintre binefăcătorii bogaţi şi guvern se află sub anchetă, în special cei care au primit sume cash de la Bettencourt „, a declarat o sursă judiciară, adăugând: „Toate aceste legături vor fi investigate detaliat, inclusiv cea dintre dna Bettencourt şi ‘Fundaţia Carla Bruni-Sarkozy’.

Nici un preşedinte francez în funcţie nu poate fi urmărit în justiţie. Nicolas Sarkozy se luptă însă pentru supravieţuirea sa politică, deoarece se aşteaptă ca el să candideze din nou la alegerile din 2012. Referindu-se la situaţia creată în Franţa, Francois Bayrou, liderul partidului Mişcarea Democrată (MoDem, de opoziţie), declara: „Este o criză politică şi morală. Francezii nu vor accepta să stea mult timp în această stare sordidă”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata