Sprayul pentru dezmierdat sau ce vor într-adevăr femeile

0

Pentru acele femei care îşi doresc ca soţul sau prietenul să le arate mai des latura lor tandră, oamenii de ştiinţă au găsit acum o soluţie, inventând un spray care-i face bărbaţii mai iubitori şi mai în ton cu alte sentimente, scrie ziarul britanic Daily Mail.

Doar un pufăit sau două cu acest spray şi cel mai macho mascul devine la fel de sensibil ca o femeie, pretind savanţii descoperitori ai ‘substanţei dezmierdatului’. Sprayul are la bază ocitocina, un hormon natural secretat de corpul uman şi implicat în activitatea sexuală, atracţia sexuală şi sentimentul de încredere.
Hormonul este eliberat în sânge în timpul travaliului – declanşând producţia de lapte mamar – şi inundă creierul în perioada alăptării, ajutând la crearea legăturii dintre mamă şi nou-născut. Sub formă de spray, se pare că această substanţă îi poate face pe bărbaţi să se ‘simtă’ ca o femeie.

Oamenii de ştiinţă de la Cambridge şi din Germania au distribuit unui număr de 24 de bărbaţi sănătoşi un spray nazal conţinând ocitocină, în timp ce alţi 24 de subiecţi au primit un placebo.
După aceea, bărbaţilor le-au fost prezentate fotografii sfâşietoare, printre care o fetiţă în lacrimi, un copil îmbrăţişând o pisică sau un bărbat îndoliat, cerându-li-se să descrie nivelul de empatie simţit vizavi de acele fotografii. Grupul tratat cu ocitocină a prezentat o empatie emoţională semnificativ mai mare decât grupul tratat cu placebo, afirma doctorul Rene Hurlemann de la universitatea Friedrich-Wilhelm din Bonn.

Ocitocina este un hormon prezent la mamifere, care trezeşte sentimente de mulţumire şi reduce anxietatea. Este cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale în procreaţia la femei, fiind eliberat în cantităţi mari în perioada travaliului şi a alăptării.
El ajută mamele să creeze o legătură cu copiii lor. Acelaşi hormon este considerat a alina unele simptome de autism, încurajând pe cei care suferă de această boală să iniţieze contacte sociale. Hurlemann adăuga că bărbaţii care au primit sprayul cu ocitocină au ajuns la ‘nivele de sensibilitate specifice în mod normal pentru femeľ.

Descoperirea face loc unei posibilităţi tentante şi anume ca femeile să folosească sprayul cu ocitocină pentru a-şi ajuta prietenii şi soţii macho să intre în contact cu latura lor feminină. Şoviniştii ar putea fi astfel transformaţi în suflete sensibile, care să se uite cu plăcere la filme lacrimogene şi să critice ţinutele la cumpărături.
Pe de altă parte, nu este clar cât de lung este efectul sprayului, ceea ce înseamnă că femeile ar putea să nu se mai poată baza pe bărbaţi pentru a monta rafturi, îndepărta păianjenii sau schimba siguranţele.

Doctorul Kendrick, de la Brabaham Institute din Cambridge, afirma că este vorba de ‘un efect major’, aducând bărbaţii la nivelul prezentat de femei. In opinia sa, acesta ar putea fi un lucru bun sau rău, în funcţie de cum este privit. Pentru multe femei, el ar putea fi un dar divin, pentru ar face un bărbat mai asemănător cu ele. Pe de altă parte, doctorul Kendrick afirma că nu este sigur dacă femeile sunt obişnuite să aibă bărbaţi aşa de empatici.

Intr-un alt experiment, publicat şi el în Journal of Neuroscience, bărbaţii trebuiau să răspundă unor întrebări simple pe computer. Dacă dădeau răspunsul corect, apărea pe ecran o faţă zâmbitoare, dacă însă dădeau unul incorect, le apărea una încruntată. Bărbaţii care au primit substanţa dezmierdării au avut un scor mai ridicat, răspunzând mai bine ‘laudei’ feţelor zâmbitoare.

Deşi asupra ocitocinei s-au realizat multe studii, aceasta este prima oară când este dovedit clar că ea face bărbaţii mai sensibili. Se crede că hormonul ar putea fi de folos în tratarea autismului, schizofreniei şi a altor boli caracterizate prin dificultatea perceperii emoţiilor.

Sprayurile cu ocitocină pot fi achiziţionate prin Internet pentru o multitudine de utilizări, însă experţii pun sub semnul întrebării faptul dacă toate mărcile sunt la fel de eficiente. Pe deasupra, folosirea ocitocinei în spitale, pentru a induce travaliul, înseamnă că sprayul nu ar trebui folosit de femei gravide.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata