Prevalența ouălor provenite de la găini crescute în condiții inumane pe piața din România
Datele adunate între mai și decembrie 2009 sunt prezentate în prima ediție a ghidului informativ intitulat „Ștampila de pe ou”. Aceste informații relevă că opt rețele comerciale includ și ouă ecologice în oferta lor, iar cinci dintre acestea comercializează ouă provenite de la găini crescute în hale la sol. Din păcate, nu există magazine care să ofere ouă provenite de la găini crescuti liber; acestea pot fi achiziționate doar din piețe agroalimentare, dar fără o etichetare corespunzătoare.
Gabriel Păun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten, a explicat că ștampila aplicată pe fiecare ou este obligatorie în România încă din anul 2005. De asemenea, conform unei reglementări a Comisiei Europene ce va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2012, creșterea găinilor în baterii va fi interzisă. „Această ștampilă reprezintă un instrument esențial pentru consumatori; ea le permite să controleze calitatea alimentelor consumate. Ouările cu cifrele inițiale 0 sau 1 indică o sursă sănătoasă”, a declarat Păun.
În contrast, produsele marcate cu cifrele 2 și mai ales cu cifra 3 provin din sisteme intensive care afectează atât bunastarea păsării cât și sănătatea consumatorilor. Creșterea intensiv implicând adesea administrarea medicamentelor și furajelor industriale contribuie la stresul hormonal al păsării cauzat de spațiul restrâns unde trăiesc aceste animale.
Prof. Gheorghe Mencinicopschi subliniază că hormonii generati prin stresul acestor păsări nu dispar prin gătire; astfel noi ingerăm efectiv acest stres fără să ne dăm seama că acesta devine parte integrantã din organismul nostru.”
Paund menționează că analiza efectuatã in magazine precum Kaufland si Billa a scos la ivealã prezenţa unor oua produse in baterii contrar politicilor strâine ale acestor reţele comerciale care nu permit comercializarea lor.
Totuși, lanțuri mari precum Carrefour sau Cora oferã opțiuni mai bune: aici se pot găsi ouǎ ecologice sau cele provenind de la găini crescute liber (cu cifra iniţialǎ „1”). În schimb însă majoritatea produselor disponibile sunt totuşi cele obținute din creșteri intensive – două treimi fiind identificate ca fiind produse într-un sistem bazat pe baterii.
Cercetarea a evidenţiat şi probleme legate de etichetare: ambalajele indicau o cifrǎ diferită faţă de cea afişată pe fiecare ou individual. Bateriile utilizate pentru creşterea acestor păsări sunt foarte mici – chiar mai mici decât dimensiunea unei coli A4 – unde animalele stau înghesuite şi nu beneficiază niciodatãde luminã naturalã. Hrana acestora conține adesea vitamine sintetice şi medicamente iar ingredientele folosite includ coloranţi şi furaje modificate genetic.
Deşi producătorii au dezvoltat variante îmbunătăţite ale acestor sisteme (cu un spaţiu puțin mai mare per pasără), ţări precum Austria şi Elveţia au interzis complet utilizarea lor.
Campania derulată sub egida Vier Pfoten urmărește stoparea producerii unor astfel de produse alimentare și promovarea opțiunilor sănătoase pentru consumatori prin furnizarea unor alternative adecvate cum ar fi produsele obținute din ferme ecologice sau cu acces liber.
Prof. Mencinicopschi afirmӑ cӑ incluziunea regulatӑ a ovulelor in dietӑ este benefică datorită calităţii ridicate a proteinelor conținute; acestea sunt echilibrate aminoacidic iar nutrienţii valoroşi ai gălbenuşului contribuie semnificativ la sănătatea umanӑ.
Studiile recente sugereazӑ cӑ colesterolul prezent nu afecteazӑ arterele datoritӑ acompaniamentului sȃu protector al altor substanţe nutritive ce previn depunerile dǎunătoare.
De asemenea s-a menţionat importanţa vitaminei D3 regasita predominant in galbenus ca avand rol crucial in fixarea calciului si proprietati anticancerigene.
Cu toate acestea trebuie avut grijɩ deoarece galbenusurile pot provoca alergii anumitor persoane si este recomandabil ca ovulele sa fie consumate fierte moale.
Specialistul insistȃ asupra necesităţii adoptării unui stil alimentar echilibrat dar atrage atenţia asupra impactului negativ generat asupra stării generale datorita factorilor externi cum ar fi mediul poluat , stresurile cotidiene dar si lipsa activitatii fizice.