Strauss-Kahn propune o reformă a zonei euro

19

Statele din zona euro ar trebui să adopte un nou sistem de coordonare bugetară transfrontalieră, consideră directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, care sugerează introducerea unor transferuri fiscale pe termen scurt între statele membre, astfel încât să se evite repetarea crizei care a zguduit pieţele financiare.

O astfel de măsură ar însemna un pas spre guvernarea economică comună în zona celor state 16 care au adoptat euro, dar ar întâmpina probabil rezistenţă în Germania, cea mai mare economie din UE.

„Ceea ce vă trebuie este o supraveghere mai strictă şi instrumente pentru a organiza transferuri dintr-o parte a zonei spre alte părţi”, a declarat Strauss-Kahn, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

El a precizat că are în vedere transferuri bugetare pe termen scurt, în locul unui aranjament permanent prin care Germania, de pildă, ar susţine ţări puternic îndatorate, precum Grecia şi Portugalia.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, va prezenta miercuri idei similare privind coordonarea politicilor fiscale şi economice. El le va cere statelor din zona euro să adopte proceduri prin care bugetul anual al fiecăruia să fie supus unei examinări de către celelalte 15 guverne înainte de a intra în vigoare.

„Aceasta nu este o chestiune de amestec în suveranitatea naţională”, a declarat un responsabil comunitar de rang înalt.

„Este vorba despre verificarea prezumţiilor pe care se bazează bugetele. Multe probleme pe care zona euro le-a avut în trecut au apărut din prezumţii slab fundamentate”, a explicat acesta.

După euforia cu care au fost întâmpinate planul de salvare al UE şi decizia BCE de a cumpăra eurobonduri, moneda unică a pierdut 0,4 la sută în faţa dolarului, care a ajuns la 1,2741.

Traderii estimează că BCE a cheltuit marţi 15 miliarde de euro pentru a achiziţiona eurobonduri emise de Grecia şi Portugalia, în timp ce investitorii sunt îngrijoraţi că planul de ajutor financiar masiv convenit duminică nu va rezolva problemele statelor cu datorii şi deficite publice masive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata