Summitul UE: mesaj politic împotriva speculatorilor

0

Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern european s-a concentrat asupra crizei din Grecia. Ameninţată cu falimentul din cauza atacurilor speculative a pieţelor financiare, Grecia a obţinut la Bruxelles, un puternic sprijin politic din partea Uniunii Europene (UE) în semn de solidaritate, care îi asigură, la nevoie, un ajutor financiar pentru a evita o situaţie şi mai gravă.

Departe de a fi simbolică, această intervenţie ar putea contribui la progresul ideii de ‘guvernare economică’ europeană şi să impulsioneze noua reorganizare instituţională a UE sub regimul Tratatului de la Lisabona, care rămâne în multe privinţe confuz, scrie ziarul elveţian Le Temps. Primul summit informal al şefilor de stat europeni sub preşedinţia belgianului Herman Van Rompuy s-a transformat într-adevăr într-o reuniune despre criză.

Obiectivul lui a fost constituirea unui ‘cordon sanitar’ în jurul Greciei pentru a evita răspândirea crizei sale bugetare la alte state din sudul Europei, începând cu Spania şi Portugalia, care ar putea ameninţa stabilitatea a şaisprezece ţări din zona euro. La capătul a trei ore de consultări, Cei 27 au făcut publică o declaraţie care reflectă un ‘larg consens’, dar din care se vede că fiecare frază a fost obiectul unei dificile negocieri.

Două mesaje principale se degajează din această luare de poziţie: mai întâi, o atenţionare a statelor de a fi mai responsabile şi de a-şi gestiona mai bine finanţele în interesul comun al tuturor. Apoi, afirmarea unei solidarităţi europene faţă de un stat în dificultate. ‘Statele membre ale zonei euro vor adopta măsuri ferme şi coordonate, dacă este necesar, pentru a menţine stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul ei’, se spune în comunicat.

În pofida speculaţiilor privind un plan de ajutor sau noi credite acordate Greciei garantate de statele europene, nu s-a comunicat nimic în acest sens. ‘Guvernul grec nu a cerut niciun ajutor financiar‘, s-a mulţumit să răspundă Herman Van Rompuy cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Acesta din urmă a precizat că un summit informal nu are ca misiune luarea unor decizii de acest fel.

În perioada imediat următoare, Comisia va supraveghea îndeaproape aplicarea angajamentelor greceşti vizând reducerea deficitului bugetar al Greciei cu 4%, în 2010, în cooperare cu Banca Centrală Europeană (BCE), al cărui preşedinte Jean-Claude Trichet era, de asemenea, prezent, la această reuniune. Bruxelles-ul ar putea să propună alte măsuri suplimentare ‘pe baza expertizei tehnice a Fondului Monetar Internaţionaľ (FMI).

Până acum, nu s-a solicitat ajutorul FMI, dar, explică un diplomat european, este important ca toţi actorii interesaţi să se asocieze ca să-i ‘elimine pe speculatori’ de pe piaţă. Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup, condus de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care se va reuni lunea viitoare) ar lucra deja la elaborarea unui plan de ajutorare în cazul în care Grecia ar fi ameninţată de incapacitatea de plată.

Mai multe reuniuni pregătitoare au avut loc joi, la începutul zilei, pentru coordonarea răspunsului european între cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul grec Giorgios Papandreou şi preşedintele Consiliului European. ‘Discuţii considerate Ťsincereť şi care reflectă Ťo reală solidaritate şi convergenţă a opiniilorť, a adăugat Herman Van Rompuy, exprimându-se alternativ în franceză, engleză şi flamandă.

Angela Merkel – a cărei ţară are rolul esenţial în ceea ce priveşte un eventual plan de ajutorare – a afirmat că ‘Grecia face parte din UE şi nu o vom lăsa să cadă’. Dar acest ajutor are un preţ: ‘Există reguli (privind deficitul – n.red.) şi aceste reguli vor trebui respectate’, a adăugat aceasta cu referire la Grecia.
Băncile germane şi franceze deţin aproape 40% din datoria externă greacă. Active care s-ar putea transforma într-o povară dacă se prelungeşte criza de încredere. De aceea, aceste două ţări au tot interesul ca acţiunea să fie comună şi au un rol esenţial în evitarea extinderii crizei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata