„The Devil’s Double”: un film despre Uday Hussein şi sosia sa

A fost irakianul Latif Yahia sosia lui Uday Hussein fiind forţat sau din ambiţie? A fost el un erou sau un şarlatan? Neozeelandezul Lee Tamahori, regizorul filmului „Die Anothe day” din seria James Bond, a optat pentru prima versiune, informează Corriere della Sera.

„The Devil’s Double” acordă credibilitate la trei cărţi autobiografice semnate de misteriosul Latif Yahia, de aproape 20 de ani exilat în Occident, mai întâi în Austria şi apoi în Marea Britanie. Este vorba de un „gangster movie” pe fondul tragediei irakiene. „M-au fascinat dintotdeauna copiii dictatorilor. Putere, bani şi sfârşitul inevitabil: mor întotdeauna într-o mare de sânge”, a afirmat Tamahori.

Uday a murit în iulie 2003, într-o casă din Mosul, alături de fratele mai mic Qusay şi de nepotul său. Dacă Saddam şi ei ar fi trăit, Qusay ar fi fost „delfinul” desemnat, cel care a moştenit de la tatăl său pe lângă cruzime şi disciplina. Uday, în schimb, a moştenit doar cruzimea. Poate că astăzi ar continua să conducă echipa olimpică, torturându-i pe sportivii perdanţi şi obligând jucătorii, după o înfrângere importantă, să dea cu piciorul în mingi de piatră.

„Un rol oribiľ’, a povestit Dominic Cooper, care în filmul turnat în Malta (producţie belgiană) interpretează ambele roluri, de despot şi sosie. Un dublu salt mortal pentru tânărul actor britanic care a jucat în „Mamma Mia” şi „An education”.
Cooper, în film, la fel ca Latif, la spital, s-a supus unei intervenţii chirurgicale temporare de prostetică, pentru a-şi modifica chipul. Alături de el joacă un star al cinematografiei franceze, Ludivine Sagnier (Swimming Pool, Crime ďamour) în rolul lui Sarrab, concubina imaginară favorită a lui Uday, care devine partenera secretă a sosiei.

În Irakul real al lui Saddam Hussein nimeni nu ar fi îndrăznit să-i fure iubita fiului preşedintelui. El era cel care fura femeile altora. În cărţile lui Latif, ca în film, sosia a reuşit să fugă în Occident prin Kurdistan, la scurt timp după primul război din Golf, cu câţiva ani înainte ca adevăratul Uday să fie pe punctul de a fi omorât într-un atentat.

Latif a povestit că şi-a operat bărbia şi şi-a schimbat incisivii la spitalul Ibn Sina pentru a semăna perfect cu Uday. Poate că nu a fost niciodată convocat la palat pentru a răspunde la întrebarea: „Vrei să devii fiul lui Saddam dacă nu mori?”. Unii cred că el însuşi s-a dat drept Uday în păturile joase ale societăţii pentru a câştiga ceva bani şi a cuceri inima unei coafeze de care s-a îndrăgostit.

În trecut, colaboratori ai lui Hussein jr au contestat povestea lui Latif. În 2004, din Iordania, Dhafir Mohammed Jabir a vorbit despre un raport al poliţiei irakiene datat 1990 care relata o altă versiune: serviciile secrete l-ar fi arestat pe tânărul Yahia, absolvent de drept şi locotenent în armată, care circula prin Bagdad cu un mercedes albastru şi un pistol la brâu, dându-se drept fiul lui Saddam. Uday l-a arestat şi l-a vizitat la închisoare.

L-a torturat puţin, dar l-a eliberat, deoarece îl amuza. S-a jucat cu el ca pisica cu şoarecele. I-a dat ultimul avertisment la night club-ul hotelului Rashid. Ajuns în acest punct, Latif a decis să fugă. Pe site-ul său de pe Internet – wwwlatifyahia.com – Latif tună şi fulgeră împotriva invaziei SUA şi actualului guvern corupt de la Bagdad. Este încântat de filmul lui Tamahori, diavolul şi dublul, poate triplul său.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata