Turcia și Libia s-au angajat în acordul maritim est-mediteranean

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia și Libia s-au angajat la un acord de demarcare maritimă din 2019 în estul Mediteranei, după ce s-au întâlnit cu prim-ministrul libian Abdulhamid Dbeibeh la Ankara.

„Acordul maritim semnat între Turcia și Libia asigură interesele naționale și viitorul ambelor țări … Ne-am confirmat hotărârea cu privire la această problemă astăzi”, a spus Erdogan într-o conferință de presă.

Noul guvern de unitate al Libiei a fost jurat pe 15 martie de două administrații în luptă care au condus regiunile estice și occidentale, finalizând o tranziție lină a puterii după un deceniu de haos violent.
Turcia a susținut Guvernul de Acord Național (GNA) din Tripoli împotriva Armatei Naționale Libiene (LNA) din est, care a fost susținută de Rusia, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Franța.

Grecia, care se opune acordului maritim dintre Tripoli și Ankara, a solicitat anularea acordului, întrucât și-a redeschis ambasada în Libia după șapte ani.

Premierul libian Dbeibeh a declarat că acordurile dintre cele două țări, inclusiv acordul de demarcare maritimă, se bazează pe un cadru valid.
În mod separat, ministrul grec de externe Nikos Dendias l-a întâlnit pe prim-ministrul alternativ al Libiei, Hussein Atiya Abdul Hafeez Al-Qatrani, în Benghazi și a menționat că parlamentul Libiei nu a ratificat acordul, care Grecia consideră că nu are forță juridică.

Setul de întâlniri cu delegația libiană a inclus, de asemenea, discuții cu privire la pașii concreți de îmbunătățire a investițiilor, a comerțului bilateral și a relațiilor economice.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata