Ucraina strâmtorează Rusia pe piaţa energetică a Republicii Moldova

0

Ucraina a reluat exportul de energie electrică în Republica Moldova, export ce fusese sistat în 2009 în favoarea celui rusesc. La Kiev s-a desfăşurat marţi, 10 august, o licitaţie pentru preluarea accesului către tronsoanele de transmisie electrică dintre state, licitaţie al cărei rezultat ar urma să fie dat publicităţii astăzi.

Dacă licitaţia va fi câştigată de compania Power Trade, care a obţinut deja controlul asupra fluxului de energie electrică dintre cele două ţări, atunci, potrivit experţilor, această structură a lui Rinat Ahmetov va deveni principalul exportator de kilowaţi ucraineni în Republica Moldova. Energetica din Republica Moldova a oglindit mereu relaţiile ţării cu Rusia, notează cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta.

De la proclamarea independenţei, republica a avut deja patru preşedinţi şi în timpul fiecărei preşedinţii una dintre probemele cheie a politicii externe şi externe a fost găsirea unor surse alternative la gazul şi energia electrică din Rusia.
Moscova îşi dictează regulile Chişinăului, pentru că în mâinile sale se află conductele şi reţelele care alimentează economia moldoveană – astfel era motivat obiectivul naţional numărul unu al Republicii Moldova, a cărui soluţionare ar fi permis, în opinia tuturor celor patru preşedinţi, rezolvarea problemei principale: scoaterea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării.

Însă, această dorinţă nu a concis cu posibilităţile politicienilor moldoveni: Republica Moldova continuă să fie alimentată cu gaz rusesc, iar în ceea ce priveşte curentul electric, acesta îşi schimbă culorile în funcţie de situaţie şi de orientarea puterii: ale drapelului rusesc sau ale drapelului românesc, alţi vectori de simpatie nu mai există în republică, subliniază cotidianul rus.

Republica Moldova a refuzat să importe energie electrică ucraineană de la începutul lui 2009, trecând la serviciile Moldavskaia GRES, proprietatea companiei ruseşti ‘Inter RAO RES’. De la începutul lui martie 2010, Moldavskaia GRES, situată pe teritoriul Transnistriei, oferă energie electrică moldovenilor de pe malul drept al Nistrului la preţul de 5,5 cenţi pe 1 kW-oră, în timp ce preţul unui kW pe piaţa internă ucraineană este de 6,2 cenţi pe kW-oră.

Adică, preţul de piaţă en-gros practicat în prezent în Ucraina nu este concurenţial pe piaţa Republicii Moldova. Însă, potrivit Moldelectrica, guvernul de la Kiev le-a permis operatorilor ucraineni să cumpere energie electrică pentru livrarea ei în Republica Moldova ‘fără să ţină cont, în preţul pieţii en¬gros, de certificatele ce compensează prin consumatorii industriali pierderile cauzate de livrarea energiei electrice către populaţie’.

Acest lucru, explică o sursă de informaţie a cotidianului rus din cadrul Moldelectrica, ar putea ieftini cu 30% energia electrică ucraineană livrată Republicii Moldova.
Înainte de aceasta a devenit cunoscut că structura oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov, Power Trade, a început să îndeplinească funcţia de operator al fluxurilor de energie electrică dintre Ucraina şi Republica Moldova, funcţie care înainte era îndepinită de întreprinderea de stat ‘Ukrinterenergo’.

Potrivit directorului Institutului pentru analize politice şi studii internaţionale de la Kiev, Serghei Tolstoi, aici contează nu atât posibilitatea de a participa la echilibrarea fluxurilor de energie electrică, ci perspectiva renaşterii exportului ucrainean de electricitate în Republica Moldova, care ar putea fi destul de profitabilă.
Guvernul de la Chişinău nu are nimic împotrivă ca energia electrică ucraineană să o strâmtoreze treptat pe cea rusească.

‘Asta înseamnă politică şi cel mai important lucru este ca pe teritoriul Republicii Moldova să fie din ce în ce mai puţină Rusie. De aceasta este legată şi dorinţa puterii moldovene de a primi prin România o bucăţică din viitorul gazoduct Nabucco, ceea ce va permite stoparea unei dependenţe totale faţă de Gazprom’, explică un înalt funcţionar moldovean pentru Nezavisimaia Gazeta.

O asemenea posibilitate nu este exclusă nici de analistul moldovean Arcadie Barbăroşie, care aminteşte că atunci când Gazprom a întrerupt livrările de gaz spre Republica Moldova, gazul necesar a fost livrat de Ucraina. Politologul subliniază că ‘energetica a fost întotdeauna politică’. ‘Începând din anii 1990, problema privind asigurarea securităţii Republicii Moldova s-a aflat mereu pe agenda de lucru a guvernului moldovean.

Înainte, republica achiziţiona energie electrică din Ucraina, însă apoi, sub preşedinţia lui Voronin, aceasta a început să fie cumpărată de la Moldavskaia GRES. Respectiva decizie fusese dictată şi de faptul că o parte din energia electrică produsă de această centrală se vinde şi în România, iar acest tranzit se afla sub controlul familiei Voronin’, declară Barbăroşie.

Însă, lucrurile nu depind exclusiv de dorinţa oficialităţilor de la Kiev şi Chişinău, atenţionează Nezavisimaia Gazeta. Cea mai mare parte din reţeaua electrică de pe teritoriul republicii a fost cumpărată de compania spaniolă Union Fenosa.
Potrivit reprezentantei acestei companii, Silvia Radu, în prima jumătate a acestui an a fost semnat un contract direct între compania spaniolă şi Moldavskaia GRES privind livrarea de energie electrică (până acum, respectiva livrare se făcea prin întreprinderea de stat Energocom).

La ora actuală, Moldavskaia GRES rămâne cel mai mare furnizor de energie electrică pentru malul drept al republicii, asigurând 70% din necesar. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat pentru Moldavskaia GRES o licenţă pentru producţia de energie electrică până la sfârşitul anului. Mai departe, totul va depinde de modul în care Kievul se va înţelege cu Chişinăul.
Surse de informaţie ale ziarului rus afirmă că guvernul moldovean speră la un rezultat pozitiv al negocierilor cu ucrainenii, mai ales că ministrul Energeticii al Ucrainei, Serghei Tighipko, este originar din Republica Moldova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata