UE vrea să facă mai uşoare divorţurile între cuplurile de naţionalităţi europene diferite

O revizuire a regulilor privind divorţurile internaţionale în cadrul Uniunii Europene (UE) va fi făcută publică miercuri, în încercarea de a opri cuplurile în divorţ să se certe pe tema ţării în care divorţează, informează publicaţiile Financial Times şi EuObserver.

Bruxellesul estimează că în fiecare an, în UE, unul din şapte divorţuri, dintr-un număr de 1 milion, sunt între persoane de naţionalităţi diferite. Propunerea Comisiei Europene încearcă să clarifice legile cărei ţări se aplică atunci când cei ce divorţează nu provin dintr-un singur stat european.
Propunerea a venit sub auspiciile unei prevederi a tratatului ca nu a mai fost folosită până acum. Aceasta poartă numele de ‘cooperare sporită’ şi permite unui număr de state membre să se pună de acord fără a cere tuturor statelor membre UE să li se alăture.

Astfel, propunerea se va aplica doar în 10 dintre cele 27 de state membre ale UE, printre acestea figurând Franţa, Iralia şi Spania, în condiţiile în care mai multe state din UE nu vor să lase această problemă delicată în sarcina Bruxellesului.
Printre statele care refuză să participe la propunere este Marea Britanie, care a devenit cea mai populară destinaţie pentru cele mai scumpe divorţuri din Europa.

Cu toate acestea, avocaţii britanici specializaţi în divorţuri susţin că pactul le-ar putea afecta sŮturile date clienţilor atunci când părţile au legături cu unul dintre statele continentale de acord cu propunerea.
Sub auspiciile propunerii CE, cuplurile de naţionalităţi diferite, trăind separat în ţări diferite sau într-o ţară alta decât ţara lor natală, vor putea decide în avans care lege doresc să li se aplice în caz de divorţ, însă cel puţin unul dintre soţi trebuie să aibă o legătură cu ţara sub a cărei legislaţie cuplul alege să divorţeze.

În lipsa unui acord, potrivit propunerii, tribunalele vor avea o formulă comună pentru a decide jurisdicţia. Primul principiu luat în calcul va fi să se aplice legea ţării unde cuplul trăieşte. Dacă acest principiu nu clarifică problema, propunerea stabileşte reguli pentru ce lege se va aplica în cazul împărţirii proprietăţilor şi a custodiei copiilor.
Atunci când a fost iniţiată în 2006, propunerea nu s-a bucurat de susţinerea unor state membre, însă în prezent, Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Luxembrug, România, Slovenia şi Spania sunt de acord cu ea.

În prezent, regulile privind legea cărei ţări se aplică în divorţurile transnaţionale diferă de la un stat membru la altul, conducând la confuzie şi la cheltuieli de judecată mari. De asemenea, respectivele reguli dau posibilitatea celor care doresc să divorţeze „să se grăbească la tribunal’, în ţara cu legislaţia care li se pare cea mai prietenoasă.

Chiar dacă comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a dat asigurări că propunerea nu intenţionează să schimbe legislaţia privind divorţurile în state membre ale UE, unele ţări sunt îngrijorate că li s-ar putea cere să aplice legi străine privind divorţul, în unele cazuri mai restrictive decât cele proprii. Noul regim, care necesită aprobarea statelor membre şi a Parlamentului European, va intra în vigoare până în 2011.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata