Un conflict ruso-cecen dintr-o tabără de vară ameninţă Jocurile Olimpice de la Soci

Conflictul dintre un grup de tineri ceceni care au mers în vacanţă în sudul Rusiei şi conducerea taberei de vară în care se aflau este transferat la nivel înalt – ombudsmanul republicii i se adresează preşedintelui Dmitri Medvedev şi avertizează că organizarea Jocurilor Olimpice la Soci, în 2014, poate fi pusă sub semnul întrebării, acuzând că în Rusia nu se respectă drepturilor omului, scriu ziarele moscovite de joi.

Moscovski Komsomoleţ aminteşte că în noaptea de 26 iulie, în tabăra de vară „Don” din regiunea Krasnodar (unde se află şi Soci) a avut loc o altercaţie între elevii ceceni veniţi la odihnă şi conducerea taberei. Motivul ar fi fost, potrivit forţelor de ordine, tentativa caucazienilor de a „face cunoştinţă” cu o fată de 14 ani din regiunea Rostov. În timpul certei, cecenii au rupt steagul Rusiei şi au strigat „Rusia va fi a noastră!”.

După ce „au întâmpinat rezistenţă”, au început să-şi sune părinţii, iar ulterior, întregul grup de 400 de persoane a urcat în autocare şi a plecat în republica de baştină. Preşedintele Ceceniei Razman Kadârov a calificat cele întâmplate drept un „măcel în masă al copiilor”, acuzând că faptul a fost tolerat „direct sau indirect” de conducerea taberei, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Pe de altă parte, publicaţia notează că acei „copii bătuţi” erau sportivi de 20 de ani. Ombudsmanul republicii Nurdi Nuhajiev intenţionează să i se adreseze preşedintelui rus Dmitri Medvedev, căruia îi va solicita „o evaluare politică” a celor întâmplate. Potrivit experţilor consultaţi de publicaţia moscovită, „un asmenea comportament al conducerii cecene necesită o reacţie neîntârziată din partea Rusiei şi reprezintă o consecinţă a politicii anterioare a Rusiei în Caucazul de Nord”.

„În cazul în care conducerea din zonă nu va trage concluziile necesare, desfăşurarea Olimpiadei în regiunea Krasnodar (la Soci, în 2014) poate fi pusă sub semnul întrebării”, a avertizat Nuhajiev.
„Cum vă imaginaţi, într-o ţară în care nu se respectă drepturile cetăţenilor, se organizează pogromuri, iar persoanele oficiale nu se implică, îi susţin pe organizatorii pogromurilor, oare acolo pot fi lăsaţi sportivii?!

Mulţi nu vor merge la aşa ceva”, a opinat ombudsmanul cecen. Guvernatorul regiunii Krasnodar, Aleksandr Tkacev, a răspuns acestor acuzaţii printr-un comunicat postat pe site-ul său. El a calificat conflictul drept „o manifestare exclusiv de huliganism” şi a respins încercarea de a prezenta situaţia în termeni de ciocnire la nivel internaţional.

Komsomolskaia Pravda relatează că reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse în Caucazul de Nord a venit cu o iniţiativă neaşteptată: să fie elaborat un cod de comportament pentru tineretul caucazian care ajunge într-un mediu cu care nu este obişnuit.
„Tinerii merg, de exemplu, în vacanţă în regiunea Stavropol şi încearcă să-şi demonstreze tradiţiile, fără a ţine seama de opiniile celor din jur, iar aici oamenii au altă viziune cu privire la normele de comportament, ceea ce dă naştere unor conflicte”, a explicat necesitatea unui cod oficialul citat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata