Un film german de televiziune redeschide dezbaterea despre interzicerea scientologiei

Postul public german de televiziune ARD a transmis miercuri seară primul film artistic german de televiziune despre organizaţia scientologică, prezentându-l ca fiind o privire din spatele scenei, dar pe care reprezentanţii acestui cult l-au caracterizat ca făcând parte dintr¬o campanie de defăimare desfăşurată prin intermediul media, relatează Deutsche Welle pe site-ul său.

Milioane de telespectatori au urmărit filmul, intitulat ‘Bis nichts mehr bleibť (‘Până nu mai rămâne nimic’), care a declanşat o nouă dezbatere publică în privinţa oportunităţii ca politicienii să interzică această organizaţie.
Potrivit realizatorilor, scopul filmului a fost să descrie dificultăţile cu care se confruntă cei care renunţă la scientologie atunci când încearcă să-şi reia viaţa, dar şi ameninţările pe care le primesc din partea organizaţiei.

„A trebuit de asemenea să arătăm cum au ajuns oamenii să se ataşeze de la bun început de această organizaţie. Înainte de a putea critica scientologia, trebuie să clarifici exact ce speră să obţină oamenii devenind membri”, a declarat scenaristul şi regizorul Niki Stein.
Filmul este ficţiune, însă, potrivit realizatorilor, s-a bazat pe date culese de la foşti membri ai organizaţiei. Aceştia au vorbit despre propriile experienţe şi s-au concentrat pe manipularea la care ar fi fost supuşi de aşa-numiţii ofiţeri de etică în multe sesiuni de audiere.

Scientologii nu s-au amuzat însă deloc de film, notează Deutsche Welle. Organizaţia a criticat ceea ce a numit ca fiind o campanie de presă din partea postului public ARD. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Juerg Stettler, a precizat că grupul a produs propriul său film documentar pentru a risipi elementele ‘eronate’ ale programului de televiziune.

Stettler a mai declarat pentru Deutsche Welle că scientologii nu intenţionează să iniţieze vreo acţiune legală împotriva ARD, însă a transmis clar că nu se poate identifica cu ceea ce s-a prezentat în filmul de la televiziune. El a mai precizat că filmul a fost făcut numai dintr-o singură perspectivă şi că realizatorii nu i-au contactat niciodată şi că nu au verificat informaţiile, primite numai de la şase foşti membri şi autoproclamaţi experţi în scientologie.

În 1997, miniştrii germani de interne au clasificat scientologia ca fiind o organizaţie politică extremistă. De atunci, aceasta a fost urmărită îndeaproape de serviciile de informaţii. În acest moment însă, o rezoluţie majoritară care să interzică complet organizaţia în Germania nu este luată în considerare, notează Deutsche Welle.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata