Un nou studiu leagă sindromul oboselii cronice de o clasă de viruşi

32

O nouă echipă de cercetători descoperă legătura dintre o clasă de viruşi, cunoscuţi sub numele de ‘MRV-related viruses’, şi sindromul oboselii cronice (SOC), după ce anul trecut revista Science publicase un studiu care atrăgea atenţia asupra legăturii dintre SOC şi un recent descoperit retrovirus, scrie International Herald Tribune.

Într-un articol publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de ştiinţă americani au identificat secvenţe de gene de la mai mulţi viruşi din clasa ‘MRV-related viruses’ în celulele sangvine a 32 din 37 de persoane care sufereau de sindromul oboselii cronice şi la doar 3 din 44 de subiecţii sănătoşi investigaţi.
Chiar dacă cercetătorii nu au găsit XMRV, retrovirusul identificat toamna trecută din studiul publicat în revista Science, prin confirmarea prezenţei la bolnavii cu SOC a unui grup de viruşi similari din punct de vedere genetic cu acesta, noul studiu reprezintă un pas înainte semnificativ.

Sindromul oboselii cronice – despre care se susţine că afectează cel puţin un milion de americani, nu are o cauză cunoscută şi nici teste de diagnosticare acceptate, deşi pacienţii prezintă semne de tulburări imunologice, neurologice şi endocrine. Dincolo de oboseala pronunţată, simptomele SOC includ tulburări de somn, probleme cognitive, dureri musculare şi articulare, dureri de gât şi de cap.

Iniţial, noua cercetare, realizată de cercetătorii de la National Institutes of Health, Food and Drug Administration şi de la Harvard Medical School, a fost acceptată pentru publicare în luna mai. Cu toate acestea, în iulie, cercetătorii de la o altă agenţie federală, Centers for Disease Control and Prevention, au publicat un studiu care constata inexistenţa retrovirusului XMRV sau clasei de viruşi ‘MRV-related viruses’ la pacienţii cu sindromul oboselii cronice.
În acest context, ştirile privind rezultatele conflictuale ale cercetărilor au determinat editorii de la Proceedings şi autorii cercetării publicate luni să întârzie publicarea acesteia, pentru a mai putea fi revizuită.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News