Unele țări limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca, SUA întrerupe vaccinul Johnson & Johnson

Unele țări restricționează utilizarea vaccinului AstraZeneca COVID-19 la anumite grupe de vârstă sau suspendă utilizarea, după ce autoritățile de reglementare europene și britanice au confirmat posibile legături cu cheaguri de sânge (tromboze).

Vaccinul cu o singură doză Johnson & Johnson a fost, de asemenea, afectat de îngrijorările legate de cheagurile de sânge. Autoritățile de reglementare europene examinează astfel de cazuri și se așteaptă să emită concluzii pe 20 aprilie. Agențiile federale de sănătate din SUA au recomandat întreruperea temporară a utilizării sale pe 13 aprilie și un grup consultativ de sănătate din SUA se va reuni pe 23 aprilie pentru a discuta dacă pauza ar trebui să continue.

J&J a declarat că nu s-a stabilit o relație cauzală clară între cheaguri și vaccinul său.

Evoluțiile reprezintă un risc pentru planurile de vaccinare din Europa, unde autoritățile au susținut până acum că beneficiile fotografiilor AstraZeneca și J&J sunt mai mari decât riscurile.

Începând cu 4 aprilie, Agenția Europeană pentru Medicamente a primit rapoarte despre 169 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral, după ce 34 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Spațiul Economic European. Canada și Australia au raportat, de asemenea, unele cazuri.

ȚĂRI ÎN CARE VACCINUL ASTRAZENECA SE UTILIZEAZĂ, CU SAU FĂRĂ RESTRICȚII

AUSTRALIA –  Întrerupt la 8 aprilie, recomandă persoanelor sub 50 de ani să primească vaccinul COVID-19 Pfizer, în locul celui AstraZeneca.

AUSTRIA – A reluat utilizarea.

BRAZILIA – Autoritățile au declarat că nu vor limita utilizarea vaccinului, spunând că beneficiile depășesc riscurile.

MAREA BRITANIE – Comitetul de vaccinare a declarat că ar trebui oferită o alternativă pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani, acolo unde este posibil, dar oamenii ar trebui să continue să facă o a doua doză dacă au primit o primă doză de vaccin.

BULGARIA – Reluarea vaccinărilor pe 19 martie.

CIPRU  Reluarea vaccinărilor din 19 martie.

CANADA – Autoritățile au declarat la începutul lunii aprilie că vor întrerupe oferirea vaccinului persoanelor sub 55 de ani și vor necesita o nouă analiză a vaccinului.

ESTONIA – Utilizarea suspendată a vaccinului pentru persoanele sub 60 de ani în 7 aprilie.

FRANŢA -A aprobat reluarea vaccinului pe 19 martie, dar a spus că ar trebui administrat doar persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. Pe 9 aprilie, a recomandat ca primitorii unei prime doze de vaccin AstraZeneca care au sub 55 de ani să primească oa doua doză cu un vaccin ARN mesager.

Citeste si:  Oxford întrerupe studiul vaccinului COVID-19 la copii și așteaptă mai multe date cu privire la problemele formării cheagurilor de sânge

FINLANDA – Reluat folosind vaccinul AstraZeneca din 29 martie pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

GEORGIA – Utilizarea limitată a vaccinului după moartea unei asistente medicale și vaccinările vor continua numai în centrele medicale cu drepturi depline, a informat agenția de știri rusă TASS pe 19 martie.

GERMANIA – La 31 martie, a fost emis un ghid pentru limitarea utilizării vaccinului la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. La 1 aprilie, comisia de vaccin a recomandat persoanelor sub 60 de ani care au avut o primă vaccinare să primească un produs diferit pentru a doua doză. Citeste mai mult

UNGARIA – Continuarea lansării vaccinului.

ISLANDA – Reluarea utilizării pe 25 martie după ce a fost suspendată pe 11 martie.

INDONEZIA – A reluat utilizarea vaccinului pe 22 martie, dar a avertizat împotriva utilizării acestuia la persoanele cu un număr scăzut de trombocite.

IRLANDA – Pe 12 aprilie, țara a declarat că restricționează utilizarea vaccinului la cei peste 60 de ani.

ITALIA – A recomandat ca vaccinul să fie utilizat numai persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, a spus consilierul de sănătate de vârf al țării.

LETONIA – Reluat administrarea vaccinului din 19 martie.

LITUANIA – Repornirea utilizării pe 19 martie.

MEXIC – Autoritatea de reglementare a medicamentelor Cofepris a declarat, pe 7 aprilie, că nu „intenționează” să limiteze utilizarea vaccinului, ci investighează informațiile aduse de Marea Britanie.

OLANDA – Utilizarea limitată a vaccinului la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, a declarat guvernul pe 8 aprilie.

MACEDONIA DE NORD – Ministrul Sănătății a declarat, pe 31 martie, că vaccinul va fi limitat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, ca măsură de precauție.

FILIPINE – Vor relua administrarea vaccinului persoanelor cu vârsta sub 60 de ani, au declarat oficialii sanitari luni, după suspendarea temporară a utilizării pe 8 aprilie.

ROMÂNIA – A reluat utilizarea vaccinului după oprirea temporară a utilizării unui lot pe 11 martie.

COREEA DE SUD – Reluarea utilizării împușcăturii pentru persoanele cu vârsta de 30 de ani sau mai mult pe 12 aprilie. Pe 7 aprilie, suspendase furnizarea împușcăturilor persoanelor sub 60 de ani.

Citeste si:  AstraZeneca și dezvoltatorul rus Sputnik V, vor semna un memorandum de cooperare

SPANIA – Începând cu 8 aprilie, vaccinul este administrat doar persoanelor peste 60 de ani.

SUEDIA – Reluarea utilizării vaccinului pe 25 martie pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

TAILANDA – A început utilizarea pe 15 martie după ce a întârziat lansarea cu o săptămână înainte.

ȚĂRI ÎN CARE ESTE SUSPENDĂ UTILIZAREA VACCINULUI ASTRAZENECA

CAMERUN – Administrarea suspendată a vaccinului  care era programată să o primească pe 20 martie ca parte a sistemului global de partajare a vaccinurilor COVAX, a declarat ministerul sănătății.

DANEMARCA – Într-o premieră mondială, Danemarca a decis să înceteze utilizarea vaccinului AstraZeneca în totalitate pe 14 aprilie, după suspendarea inițială a utilizării. Luni, agenția de știri Ritzau a raportat că autoritățile au spus că ar putea fi posibil ca oamenii să se vaccineze dacă doresc.

NORVEGIA – Va dura mai mult timp pentru a evalua dacă se reia utilizarea vaccinului. În timp ce Institutul de Sănătate Publică din Norvegia a recomandat încetarea utilizării fotografiei, guvernul are nevoie de mai multe informații înainte de a efectua un apel final. Norvegia suspendase lansarea pe 11 martie.

J&J ÎNTÂRZIERI ȘI RESTRICȚII VACCINE

STATELE UNITE – La 13 aprilie, agențiile federale de sănătate din SUA au recomandat întreruperea utilizării vaccinului COVID-19 al lui J & J cel puțin câteva zile după ce șase femei cu vârsta sub 50 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge rare, după ce au primit vaccinul.

Pe 15 aprilie, comisia consultativă a CDC din SUA a decis să amâne votul până la 23 aprilie cu privire la modul cel mai bun de a folosi dozele J&J.

UNIUNEA EUROPEANĂ – AstraZeneca a declarat că va întârzia lansarea vaccinului în Europa, după ce autoritățile de reglementare au spus că analizează cheaguri de sânge rare.

Utilizarea pe scară largă în UE nu începuse încă după ce compania a început să administreze dozele în săptămâna începând cu 12 aprilie. Autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a recomandat păstrarea dozelor deja primite până când comitetul său de siguranță emite o recomandare accelerată.

Pe 15 aprilie, Polonia a început să administreze vaccinul J&J cu reprezentanții biroului de droguri, spunând că beneficiile depășesc riscurile potențiale, în timp ce Belgia a întârziat începerea administrării vaccinului la cererea companiei.

AFRICA DE SUD – Suspendarea utilizării vaccinului J & J pe 13 aprilie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner