Vânzarea de bere şi de televizoare a dus la scăderea inflaţiei în Anglia

19

Cupa Mondială la fotbal a ajutat la scăderea inflaţiei în Marea Britanie în luna mai, datorită vânzărilor promoţionale de programe de televiziune şi bere, scrie cotidianul britanic The Independent, amintind că rata inflaţiei din Marea Britanie este cea mai mare din Uniunea Europeană, cu excepţia Greciei, Ungariei şi României.

Rata anuală a inflaţiei la bunurile de consum (CPI) a scăzut de la 3,7% în luna aprilie la 3,4% în luna mai, puţin sub aşteptările pieţii, iar indicele preţurilor de retail (RPI), care include şi preţurile la case, a scăzut de la 5,3% la 5,1%.
Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a relatat că preţurile de televizoare, în scădere cu 5-6% pe an, au înregistrat o scădere de aproape 10 procente în cele 12 luni care au precedat luna mai. Retailerii au raportat o creştere a vânzărilor de televizoare cu ecran lat şi de înaltă definiţie.

Preţul berii în supermarketuri a scăzut cu 3% doar în luna mai. Pe de altă parte, scăderea costului la berile de tip „ale” şi „lager” pentru fanii însetaţi ai fotbalului este posibil, de fapt, să nu fi fost prinsă în datele furnizate de ONS, deoarece statisticienii nu iau în considerare promoţiile de tipul ‘cumpără o bere şi primeşti una gratis’. Potrivit The Independent, aproape fiecare supermarket a stivuit baxuri de bere la intrarea în magazin şi în alte locuri la vedere.

Subvenţionarea inflaţiei la produsele alimentare şi faptul că majorarea accizelor la alcool şi tutun a avut loc în aprilie mai degrabă decât în luna mai a acestui an au contribuit, de asemenea, la scăderea indicelui inflaţiei.
În general, subvenţionarea inflaţiei la benzină a ajutat de asemenea la scăderea indicelui inflaţiei, însă ONS a subliniat că preţul mediu al unui litru de benzină a ajuns la un nivel record de 121,3 de pence.

Economiştii din City au răsuflat uşuraţi să constate că inflaţia, a cărei valoare este cu mult peste ţinta oficială stabilită de Banca Angliei, de 2%, a scăzut până la nivelul actual, deşi continuă să existe motive de îngrijorare. Rata inflaţiei din Marea Britanie este cea mai mare în Uniunea Europeană, cu excepţia Greciei, Ungariei şi României.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a declarat că actualele presiuni inflaţioniste puternice sunt într-o mare măsură o consecinţă a preţurilor mari la materii prime şi a valorii în scădere a lirei sterline.
Inflaţia de bază, care exclude preţurile bunurilor sezoniere şi volatile, cum sunt alcoolul şi combustibilul, se menţine în prezent la 2,9%, în scădere de la 3,1% în ultima lună, sugerând o anumită relaxare a presiunilor inflaţioniste.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata