Vaticanul decretează că Biserica Catolică nu poate binecuvânta uniunile persoanelor de același sex

Hotărârea a fost un răspuns la practicile din unele țări, cum ar fi Statele Unite și Germania, unde parohiile și miniștrii au început să binecuvânteze uniunile persoanelor de același sex în locul căsătoriei și solicită episcopilor să le instituționalizeze.

Ca răspuns la întrebări formale din mai multe eparhii privind dacă această practică era permisă, biroul doctrinar al Vaticanului, Congregația pentru Doctrina Credinței (CDF), a emis hotărârea: „Negativ”.

Papa Francis a aprobat răspunsul, a spus Congregația pentru Doctrina Credinței, adăugând că „nu a fost destinat să fie o formă de discriminare nedreaptă, ci mai degrabă un memento al adevărului ritului liturgic”.

Spunea că astfel de binecuvântări nu erau permise, chiar dacă erau „motivate de o dorință sinceră de a primi și însoți persoanele homosexuale” și de a le ajuta să crească în credință. Biserica Romano-Catolică are 1,3 miliarde de membri.
Nota Congregației pentru Doctrina Credinței spunea că, din moment ce căsătoria dintre un bărbat și o femeie era un sacrament și binecuvântările sunt legate de sacramentul căsătoriei, acestea nu puteau fi extinse la cuplurile de același sex.

„Din acest motiv, nu este licit să se acorde o binecuvântare relațiilor sau parteneriatelor, chiar stabile, care implică activitate sexuală în afara căsătoriei (adică, în afara uniunii indisolubile a unui bărbat și a unei femei deschise în sine transmiterii vieții ), cum este cazul uniunilor dintre persoane de același sex „, a spus acesta.

Cel puțin doi episcopi germani, inclusiv cardinalul Reinhard Marx de Munchen, care este unul dintre consilierii de seamă ai papei, și-au exprimat sprijinul pentru un fel de binecuvântare „pastorală” pentru uniunile de același sex.

Dar nota Congregației pentru Doctrina Credinței aprobată de papa a exclus acest lucru.

„Prezența în astfel de relații a elementelor pozitive, care în sine trebuie să fie apreciate și respectate, nu poate justifica aceste relații și le poate face obiecte legitime ale unei binecuvântări ecleziale, deoarece elementele pozitive există în contextul unei uniuni neordonate celei a planului Creatorului”, spunea nota.

Biserica ne învață că tendințele homosexuale nu sunt păcătoase, dar actele homosexuale sunt și că oamenii homosexuali trebuie tratați cu respect.

Anul trecut, Vaticanul a trebuit să meargă pentru a clarifica comentariile atribuite Papei Francis cu privire la legile uniunii civile într-un documentar, spunând că au fost scoase din context și nu au semnalat o schimbare în doctrina Bisericii referitoare la sprijin pentru căsătoria între persoane de același sex.

Comentariile atribuite papei în film i-au alarmat pe conservatori.

Reporterii au descoperit ulterior că două citate separate ca răspuns la întrebări separate au fost combinate pentru a apărea ca una singură, ștergând contextul și întrebările intermediare.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata