William Hague: Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina

Evenimentele din estul Ucrainei par să facă parte dintr-o strategie a Rusiei de a destabiliza țara, a afirmat marți ministrul britanic al afacerilor externe William Hague, apreciind că este ‘foarte îngrijorat’ de ocuparea de clădiri guvernamentale de către ‘protestatari proruşi’, transmite Reuters.

‘Nu poate exista justificare pentru această acțiune, care poartă toate însemnele unei strategii a Rusiei de destabilizare a Ucrainei’, a declarat în Parlament şeful diplomației britanice. Ocuparea clădirilor guvernamentale ucrainene de către manifestanți proruşi pare să facă parte dintr-un plan de slăbire a credibilității apropiatelor alegeri prezidențiale în Ucraina, a mai adăugat el.

Poliția ucraineană a reținut 70 de persoane care ocupaseră în timpul nopții o clădire a administrației regionale în estul Ucrainei, aminteşte Reuters.

‘Este ceva la care trebuie să ne aşteptăm pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Ucraina de la 25 mai’, a spus Hague, adăugând că Rusia încearcă să decredibilizeze organizarea alegerilor în estul Ucrainei şi să îngreuneze ‘funcționarea ca stat democratic’ a Ucrainei.

Șeful diplomației britanice a cerut totodată Europei să intensifice impunerea de sancțiuni economice dure împotriva Rusiei, precizând că a existat o retragere ‘simbolică’ a trupelor ruseşti de la granița estică a Ucrainei.

Rusia trebuie să fie conştiență că se va confrunta ‘cu măsuri mai ample, sancțiuni economice şi de alt gen’ din partea Europei dacă escaladează criza din Ucraina, a mai afirmat Hague, potrivit căruia ‘orice invadare a estului Ucrainei va intra desigur sub incidența acestei categorii’ de măsuri.

Anterior, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că evenimentele din estul Ucrainei provoacă o puternică îngrijorare şi a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de la granița cu statul vecin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata