Zece dintre cele mai populare cocteiluri din lume

Cocteilurile sunt cele mai căutate băuturi în cluburi sau restaurante în întreaga lume. Indiferent de anotimp sau continent, acestea sunt soluții excelente pentru o bună dispoziție în diferite împrejurări.

Au devenit licori din ce în ce mai rafinate, însă curiozitatea de a gusta un cocteil a rămas aceeași. Fie că vorbim de sofisticatul Apple Martini sau de spirtosul Long Island Ice Tea, barmanii au listele lor cu cocteiluri pentru a satisface toate gusturile clienților.

Portalul therichest.com a selectat zece cocteiluri dintre cele mai des întâlnite în barurile din întreaga lume, care reușesc să reziste concurenței acerbe a diferitelor sortimente de vin sau chiar de bere.

Apple Martini — sau pe scurt ‘Appletini’ este unul dintre cele mai populare cocteiluri, oferind o perspectivă aparte paharului clasic de martini sec. Cu vodkă în loc de gin ca ingredient de bază și rachiu de mere pentru a-i da un parfum puternic, Appletini nu este definitivat decât după ce se adaugă un suc natural de lămâie și o bucată de măr. Este băutura favorită a jurnalistului american Conan O’Brien, gazda showului Conan de la TBS.

Long Island Ice Tea — un amestec interesant de rom, vodkă, tequila, gin și triplu sec (un lichior foarte puternic ce conține curacao, coajă de portocală), aromate apoi cu merișor, suc de lămâie și cola. O versiune mai veche a acestui cocteil ar fi apărut în 1920 în comunitatea Long Island din Tennessee, iar versiunea mai nouă, modificată și ea ulterior, ar fi din 1972 când a fost inventată de un barman în timpul unui concurs într-un bar din Long Island, New York.

Californication este un cocteil asemănător cu Long Island Ice Tea, însă mixul de băuturi spirtoase (rom, vodkă, tequila și gin) este parfumat cu lichior de portocale, suc de lămâie și suc de portocale. Deși este puternic, oferă un evantai de arome dulci și la final se adaugă o felie de portocală.

Pina Colada — un cocteil clasic tropical cu rom, lapte de nucă de cocos, suc de mere —este băutura favorită a celor care vor ceva exotic, răcoritor și nu foarte puternic. Rădăcinile acestei băuturi s-ar afla în Puerto Rico, unde a fost considerată multă vreme drept băutură națională. Versiunea actuală a fost inventată în 1952 în barul hotelului Caribe Hilton din San Juan.

Margarita este poate cel mai popular cocteil din Statele Unite ale Americii, care folosește ca ingredient de bază tequila. Peste tequila se adaugă triplu sec, suc de lămâie verde și cuburi de gheață. Este servit în pahare ai căror pereți interiori sunt frecați cu lămâie verde și apoi se pune sare. Cu toate că au fost dezbateri aprinse asupra locului de origine al acestui cocteil, această băutură ar fi apărut undeva între Tijuana și Ensenada. Ea continuă să fie extrem de populară în regiuni din Mexic, la San Diego și în California.

Caipirinha — băutură națională în Brazilia, cu cachaca (alcool din trestie de zahăr) sau rom alb, zahăr brun și suc de lămîie verde. ‘Caipira’ înseamnă persoană din zonele rurale ale Braziliei, care iubește tradiționalul, departe de modernitate și tot ce înseamnă viață sofisticată. ‘Caipirinha’ este servită în restaurante, baruri, cluburi și în casele oamenilor, câștigând rapid popularitate.

Mint Julep — băutura oficială a întrecerii hipice Kentucky Derby, cu whiskey Bourbon, puțină apă, zahăr granulat, gheață tocată și mentă proaspătă din belșug.

Mai Tai — cocteil polinezian cu o savoare tropicală specifică zonei de vest a Statelor Unite, reprezintă un mix interesant de rom alb și rom negru, curacao orange, sirop de migdale cu flori de portocală, suc de lămâie verde, totul fiind scăldat în cuburi de gheață.

Mojito — poate cel mai cunoscut cocteil în întreaga lume, cu rom alb, mentă, suc de lămâie, apă minerală. Unul din secretele obținerii unui Mojito parfumat constă în strivirea mentei (nu tăiată fâșii și nici tocată) înainte de a fi pusă în amestec pentru a-și păstra savoarea și pentru a genera acel suc interior al plantei. Ernest Hemingway dezvoltase un gust aparte pentru această băutură cu adevărat răcoritoare.

Cosmopolitan — poate cel mai modern cocteil, cu o popularitate câștigată în ultimele două-trei decenii, oferă un mix puternic de vodkă, triplu sec, suc de lămâie verde, suc de merișor. Unii plasează originea acestei băuturi în jurul anului 1975, în Minneapolis, însă, denumită prescurtat ‘Cosmo’, băutura a explodat în popularitate în anii ’90, în urma mențiunilor repetate în filmul ‘Sex and the City’. Pentru a obține un adevărat ‘Cosmo’, sucul de merișor trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar triplul sec să fie neapărat produs de Cointreau, din vestita zonă Saint-Barthélemy-d’Anjou (vestul Franței). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata