Comunicarea non-verbala

29

Exista doua tipuri de comunicare: comunicarea verbala si comunicarea non-verbala care este extrem de importanta, poate chiar mai importanta decat prima cand dorim sa convingem mai mult decat prin cuvinte.

Comunicarea non-verbala cuprinde mai multe elemente care sunt foarte clar definite prin limbaje.

Acestea sunt:

limbajul corpului – este dat de catre expresia fetei, gesturi, pozitia corpului;

limbajul spatiului – reprezentat de modul in care utilizam spatiul personal, social, intim, public;

limbajul timpului – inseamna a veni la timp sau a intarzia la o sedinta, a alege sau nu sa iti petreci timpul cu cineva;

limbajul prezentei personale – comunici cu ceilalti prin vestimentatie, igiena personala sau accesorii vestimentare;

limbajul tacerii – acesta asteapta aprobare, dezaprobare, pastrarea unui secret sau chiar admiratie;

limbajul lucrurilor – este reprezentat de catre obiectele achizitionate, prezente atat in viata cotidiana cat si in derularea afacerilor;

limbajul culorilor – in timp ce culorile calde stimuleaza comunicarea, cele reci o inhiba;

limbajul paraverbal – este dat de calitatile vocii: ritm, rezonanta, viteza de vorbire sau de caracteristicile vocale: ras, plans, soptit, oftat impreuna cu parametrii vocali folositi si care se pot dosebi prin intensitate sau inaltime.

Limbajele non-verbale ne dau starea de spirit pozitiva sau nu, starea de echilibru sau de discomfort. Nu odata am intrat intr-o incapere si ne-am simtit foarte bine sau coplesiti.

Acest fapt s-a datorat modului non-verbal abordat, atat prin atitudinea persoanei care ne-a intampinat cat si prin aspectul acelei incaperi.

De aceea, trebuie tinut cont intr-o foarte mare masura de  limbajul non-verbal folosit intrucat acesta, impreuna cu limbajul verbal, ne poate aduce beneficile scontate sau deservicii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata