Coaliția României pune capăt impasului, pentru a numi noul ministru al sănătății

Coaliția centristă de guvernământ din România a ajuns la consens marți târziu pentru a pune capăt unui blocaj politic de o săptămână care a amenințat reforma după ce premierul liberal Florin Cîțu și-a demis ministrul sănătății fără a consulta un partener de guvern junior.

O ruptură în coaliția tripartită care controlează 56% din parlament ar fi putut pune în pericol agenda guvernului de a reduce deficitele și de a combate pandemia, lăsând-o fără o majoritate și predispusă la concesii.

Partidul junior USR-Plus a renunțat la cererea sa anterioară, conform căreia Cîțu trebuia să demisioneze pentru demiterea lui Vlad Voiculescu, o mișcare pe care premierul a spus-o ca răspuns la epidemia de coronavirus din țară.

„Coaliția noastră merge mai departe”, a spus Cîțu după discuții maratoniste care s-au încheiat peste noapte. O nominalizare pentru un nou ministru al sănătății va fi făcută miercuri mai târziu, au convenit părțile.

Coaliția este formată din USR-Plus al lui Voiculescu, Partidul Liberal al lui Cîțu și Partidul etnic maghiar UDMR. Fără USR-Plus, blocul de vot al coaliției scade la aproximativ 38%.

Chiar și înainte de pandemie, România se lupta cu o deficiență bugetară în creștere, erodată de ani de instabilitate politică și amploare fiscală sub cabinetele social-democratice anterioare, care au îngrijorat Comisia Europeană.

Guvernul își propune să reducă deficitul bugetar consolidat al țării la aproximativ 7% din produsul intern brut de la aproximativ 9,1% în 2020. Se așteaptă ca deficitul să revină sub plafonul de 3% al Uniunii Europene până în 2024.

România a raportat marți un total de 1,03 milioane de cazuri de coronavirus și 26.618 decese, cu peste 1.400 în terapie intensivă. Noile infecții zilnice au scăzut la sub 3.000 în ultima săptămână, de la aproximativ 4.000 la începutul lunii aprilie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata