Hong Kong le cere guvernelor străine să nu mai accepte pașapoarte speciale britanice

3

Guvernul din Hong Kong le-a spus unor consulate străine să nu mai accepte un document de călătorie britanic pe care mulți dintre tinerii săi îl folosesc pentru a solicita vize de vacanță de lucru în Europa, America de Nord și părți din Asia, spun diplomații.
Într-o mișcare văzută de unii trimiși drept un afront diplomatic, guvernul a informat despre doisprezece consulate străine într-o scrisoare, că nu mai considerau pașaportul național britanic (BNO) un document de călătorie valabil începând cu 31 ianuarie.

Scrisoarea, văzută de Reuters, cerea folosirea în schimb a pașaportului său din Hong Kong.

Un rând diplomatic a izbucnit asupra BNO în ianuarie, după ce Marea Britanie a introdus un nou sistem de vize care oferă o cale către cetățenia deplină pentru persoane din Hong Kong care doresc să părăsească teritoriul condus de China.

Marea Britanie a lansat schema după ce Hong Kongul a adoptat anul trecut o lege cuprinzătoare privind securitatea națională, despre care criticii spun că zdrobește disidența în fosta colonie britanică.

Aproape 3 milioane de rezidenți din Hong Kong dețin sau sunt eligibili pentru documentul BNO, care a fost creat înainte ca Marea Britanie să predea orașul în stăpânirea chineză în 1997.

Hong Kong a început, de asemenea, să oglindească China continentală prin faptul că nu recunoaște dubla naționalitate, împiedicând pentru prima dată diplomații străini să viziteze localnici cu pașapoarte străine în detenție.

„Majoritatea țărilor vor ignora acest lucru”, a spus un diplomat vestic înalt care a văzut scrisoarea.
„Guvernul din Hong Kong doar încearcă … nu au dreptul să spună nici unui stat ce pașapoarte străine poate recunoaște”.

Un alt trimis a descris această mișcare ca „învecinată cu beligerantul” și a spus că nu este modul în care guvernul din Hong Kong, în general, conștient de poziția orașului ca centru financiar internațional, s-a comportat în mod tradițional.

Guvernul din Hong Kong nu a răspuns încă la cererea Reuters pentru comentarii.

Un site web al guvernului din Hong Kong enumeră 14 țări care fac parte din schema reciprocă de vacanță de lucru, inclusiv Japonia, Canada, Germania, Marea Britanie și Australia.

Oficialii din Japonia, Coreea de Sud, Italia și Noua Zeelandă au confirmat către Reuters că încă recunosc pașaportul BNO pentru vize. Ministerul de Externe al Coreei de Sud a adăugat că nu a primit scrisoarea, în timp ce Ungaria a spus că a primit-o și că a început discuțiile pentru a schimba programul de vacanță de lucru.

Alte națiuni, inclusiv Statele Unite, Finlanda și Norvegia, oferă, de asemenea, aranjamente similare sau schimburi de studenți pentru cei din Hong Kong și au acceptat BNO de la solicitanți.

Nu se știe dacă și Statele Unite au primit scrisoarea, dar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că BNO a rămas valabilă pentru eliberarea vizelor și pentru a călători în Statele Unite.
Miscările Hong Kongului împotriva BNO au urmat unui anunț din partea guvernului britanic conform căruia noua sa viză ar putea atrage peste 300.000 de persoane și persoanele aflate în întreținerea acestora.

Londra a declarat că își îndeplinește un angajament istoric și moral față de poporul din Hong Kong în urma legii securității naționale, care permite ca suspecții din cazuri grave să fie trecuți peste graniță și judecați în instanțele chineze continentale.

Autoritățile de la Beijing și Hong Kong spun că legislația este necesară pentru a aduce stabilitatea orașului după ce protestele anti-guvernamentale au izbucnit în 2019.

Schema Regatului Unit le permite celor cu statut de BNO să trăiască, să studieze și să lucreze în Marea Britanie timp de cinci ani și, în cele din urmă, să solicite cetățenia.

Beijingul a spus că îi va face cetățeni de clasa a doua, o linie propagată de comentatori ai presei pro-Beijing din Hong Kong.

Marea Britanie a redat fostei sale colonii stăpânirea chineză în 1997, garantând libertățile sale fundamentale, autonomia extinsă și modul de viață capitalist care vor fi protejate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata