Covor PVC: ghid de cumpărare

Cunoscut mai mult sub denumirea uzuală de linoleum, covorul PVC este o soluție foarte practică și eficientă pentru acoperirea pardoselilor. Un alt avantaj este acela că poți găsi cu ușurință un covor PVC la un preț bun, motiv pentru care linoleumul este un produs la mare căutare.

Dacă și tu te-ai decis să folosești covor PVC pentru locuință sau pentru birou, îți prezentăm câteva aspecte pe care să le ai în vedere atunci când comanzi produsul dorit.  

Unde vei folosi covorul PVC

Covoarele PVC sunt disponibile în două variante, fiecare adaptată pentru un anume tip de utilizare. Astfel, vei găsi în oferta magazinelor de profil covoare PVC de uz casnic și de uz profesional, iar acesta este un prim criteriu după care se face alegerea unui linoleum.

  • Covoarele PVC de uz profesional sunt adaptate unui trafic intens, având un grad de rezistență sporit la uzură și murdărie. Sunt disponibile într-o varietate de modele, adaptate pentru spațiile largi cum ar fi birourile, sălile de clasă, saloanele de spital sau coridoarele.
  • Cocoarele PVC de uz casnic se pretează pentru orice zonă din locuință, atât pe hol cât și în camere, baie sau bucătărie. Designul este mai variat, astfel încât să poți găsi un model care să se potrivească perfect cu stilul locuinței tale.

Structura produsului

Tot două categorii de covoare PVC avem și din punct de vedere al structurii și construcției acestora.

  • Linoleum omogen – produsele din această categorie se prezintă sub forma unei singure foi laminate, cu o grosime de circa 2 milimetri. Covoarele din această categorie sunt foarte rezistente în timp, motiv pentru care sunt folosite cu precădere în spațiile cu o circulație intensă. Astfel mare parte din covoarele PVC de uz profesional sunt de tip omogen. Aceste covoare au un design mai simplu, pentru că rolul lor principal este acela de protecție a pardoselii, punându-se mai puțin accent pe partea estetică.
  • Linoleum eterogen – acest tip este alcătui din mai multe straturi suprapuse, întărite între ele cu fibră de sticlă. Fiecare strat are rolul său, respectiv stabilizare, elasticitate, decor și protecție. Acest tip de linoleum este mai moale și mai plăcut la vedere, astfel că este folosit cu precădere pentru uz casnic.

Stratul de uzură

Este denumirea dată stratului superior al covorului, care reprezintă și suprafața de contact. În cazul linoleumului omogen, stratul de uzură se identifică cu produsul, fiind vorba de un covor dintr-o singură folie. Din acest motiv, este important ca linoleumul să aibă o grosime de cel puțin doi milimetri și o suprafață uniformă.

Când vine vorba de linoleumul eterogen, stratul de uzură este cel de la suprafața covorului, având și rol de protecție pentru celelalte straturi. Aceste trebuie să fie transparent, pentru a face vizibil stratul de decor, și să aibă o grosime între 0,15 și 0,5 milimetri, dacă linoleumul este de uz casnic. În cazul linoleumului eterogen de uz profesional, grosimea stratului de uzură trebuie să fie cuprinsă între 0,6 și 1,1 milimetri.

De ce să cumperi un covor PVC

Produsele din această gamă au o serie de calități care le recomandă, prezentând o serie de avantaje față de alte produse pentru protejarea pardoselilor.

  • Durata de viață – un covor PVC rezistă în timp mai mult decât orice covor sau carpetă, păstrându-și totodată culorile, care nu se estompează.
  • Rezistența la umezeală – linoleumul nu se impregnează cu apă, astfel că poate fi foarte ușor curățat dacă ai vărsat un pahar sau ai intrat cu pantofii uzi în casă. Chiar și în cazul unei inundații, apa va fi înlăturată mult mai ușor, iar pardoseala va fi pe deplin protejată.
  • Se curăță ușor – materialul din care este realizat nu reține praful și nici alte urme de murdărie. În plus, este tratat și antibacterian, motiv pentru care poate fi folosit și în clinici medicale. Pentru curățare, este suficientă o mătură sau un mop ușor umezit, un alt avantaj al linoleumului fiind acela că se usucă foarte repede.

Acum nu-ți rămâne decât să îți alegi modelul preferat, având grijă să fie potrivit și la dimensiuni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata