Decorul casei, o expresie a personalității proprietarilor – idei de amenajare

De la simpla necesitate de a crea un spațiu propice diverselor activități și până la magazinele de profil tot mai ofertante, românii sunt încurajați să decoreze spațiul de locuit în stil cât mai personal. Ce ne diferențiază este nu doar stilul de viață, ci și arta frumosului, expusă în tot ce definește o casă. Starea de spirit pare să fie alta, stând sub influența culorilor și formelor astfel încât se înțelege că este necesar a alege acele decorațiuni potrivite pe gustul proprietarului.

Stil clasic

În materie de design interior se distinge stilul clasic, mereu la modă să spunem. Acesta are la bază principiul simetriilor și al proporțiilor. Astfel, se vor alege  decoratiuni casa în special din lemn, ce împreună vor reda un stil bine coordonat, culori și materiale naturale. Este acel gen de casă ce include șemineul ca punct de atracție, unde mobilierul preferat este de culoare închisă și de obicei un ton puternic, de impact, lemn masiv desigur.

În general, paleta de culori presupune tonuri de galben, maro, albastru, verde sau gri. Ornamentele pentru pereți nu au cum să lipsească. Sunt preferate de asemenea acele decoratiuni interioare cu accente aurii sau argintii.

Stil tradițional

Poate fi mai confortabil și nu atât de rigid, cu o paletă de culori mai calde și mai variate. Se bazează pe armonie, când piesele de mobilier sunt dispuse în seturi și perechi, când printul floral este prezent.

Abundă de obicei în note de pastel și nu este chiar atât de bine tolerat de oricine. Trăim mai ales sub puternica influență a vremurilor moderne, așadar acestea dictează oarecum o mai mare apropiere spre stilul modern sau contemporan. Ceea ce duce la următoarele mențiuni de stiluri:

Stil modern

Să spunem că baza aici este simplitatea. Se doresc cu precădere zone cât mai aerisite și puțin mobilate, cât mai multă simplitate. Sunt preferate tonurile de alb, gri, constrastele alb-negru, tonurile de bej. Geometria simplă, texturi pe măsură și detalii fine sunt ceea ce definesc cel mai bine acest stil de decorare a unei case.

O notă importantă aici se referă la asimetrie, întocmai la polul opus față de stilurile amintite deja. Poate părea totuși ușor monotonă o astfel de imagine? Greșit spus. Permite un joc de culoare mai ales la capitolul detalii de decor – perdele, draperii, covoare, elemente precum oglinzile și multe altele.

Stil contemporan

Adepții stilului modern vor simți și o oarecare apropiere și rezonanță cu stilul contemporan. Acesta dictează ca spațiile să fie amenajate cu bun gust, prin simplitate și cu puține detalii și decorațiuni. Are la bază ideea de libertate a spațiului, de simplitatea formelor și tocmai de aceea este diferit și plăcut.

Într-un astfel de decor este apreciată calitatea elementelor, nu cantitatea. Favorite sunt tonurile de roșu, verde aprins, negru, galben sau turcoaz. Totuși baza, pereții, pardoseala spre exemplu se referă adesea la tonuri simple, alb, neutre precum bej și gri.

Nimic ales la întâmplare

Magazinele de profil sunt apreciate dacă oferă nu doar decorațiuni, ci și soluții estetice, propuneri de amenajare. Spre exemplu DecoDepot aduce în prim plan și varietatea de spații amenajate, propune repere elegante, clasice, romantice sau în funcție de sezon.

Românii pun accent pe bun gust. Mai ales pentru că spațiile de locuit în apartamente de bloc necesită adaptare, ingeniozitatea cu care sunt amenajate face ca satisfacția proprietarilor să fie înzecită. Cu alte cuvinte, se denotă o importanţa majoră pe care o au decorațiile astfel încât alegerile bine făcute pot schimbă major imaginea unei case.

Fie că sunt funcționale, practice, fie că sunt doar detalii estetice, decorațiunile alese presupun la rândul lor o investiție. Acestea reflectă personalitatea proprietarilor și trebuie să aibă un sens în decor, un loc bine meritat. Așadar, de la culoare, forma și textura și până la integrarea unui astfel de element în decorul casei, alegerea este una cu griji multiple.

Magazinele de profil lansează provocarea vizionării de cataloage, oferă combinații stilistice și recomandă o selecție bazată pe un cumul de caracteristici. Pentru cei care simt că în spațiul personal este ușor de decorat, dar nu pot spune același lucru despre o cafenea, despre decorul unei nunți de ce nu regăsesc la DecoDepot o soluție de fiecare dată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata