Izolație cu spumă poliuretanică – multe păreri și o singură concluzie

Spuma poliuretanică este un material izolator supus de câțiva ani unei întregi dezbateri. Atât cei avizați, cât și cei neavizați emit părerile lor asupra avantajelor și așa-ziselor neajunsuri ale acestui tip de izolație. Din toată discuția, concluzia se distinge ușor-ușor și devine din ce în ce mai clară.

Motivele pentru care părerile despre spumă sunt împărțite

Fiind un material folosit mai de curând în izolarea caselor și a diverselor construcții, spuma izolatoare încă nu se află pe lista implicită de opțiuni ale proprietarului care decide cum să își izoleze casa împotriva căldurii sau a frigului, împotriva umezelii ș.a.m.d.

Din păcate, nici în ofertele meseriașilor în construcții nu se regăsește de fiecare dată și spuma izolatoare, poate fiindcă acestora le lipsesc cunoștințele de specialitate în pulverizarea spumei pentru ca rezultatul să fie unul deosebit de bun, pentru ca potențialul de izolare a spumei poliuretanice să fie atins pe deplin.

Iată de ce orice izolație cu spumă poliuretanică este însoțită de păreri diversificate. Multe dintre ele sunt nejustificate și neacoperite de cifre, de demonstrații, iar cele care sunt validate de realitate conduc către o singură concluzie generală: aeea că spuma poliuretanică este un izolator de o calitate superioară și are avantaje competitive față de celelalte materiale cu caracter izolator.

Prin ce se distinge spuma poliuretanică de alte materiale izolatoare

Fiecare caracteristică a unei izolații reprezintă un avantaj pentru beneficiar, mai mare sau mai mic. Iată o serie de caracteristici ale spumei și imediat beneficiile lor echivalente:

  • se umflă și pătrunde în toate golurile și crăpăturile – acționează perfect uniform indiferent de suprafață;
  • varianta cu celulă închisă este de cinci ori mai densă față de alte izolații – asigură o barieră fermă d.p.d.v. termic, hidro și fonic;
  • durata de viață este de 80 de ani – acționează la fel de bine pe viață, fără să se degradeze la nivel structural;
  • nu poluează absolut deloc (decât în momentul secționării mecanice făcută ulterior aplicării, doar dacă este nevoie, prin generarea de pulbere) – garanția unei vieți confortabile și sănătoase.

Unele persoane sunt de părere că prețul acesteia este cam ridicat. Într-adevăr, izolația din spumă poliuretanică are un cost situat în jurul valorii de 30 RON/ m2, însă de regulă calitatea costă, așa că este firesc ca spuma să coste mai mult. Chiar și așa, raportul său calitate/preț este cel mai avantajos dintre toate opțiunile (vată, polistiren etc.).

Luând în calcul lista de caracteristici de mai sus, este ușor de înțeles că avantajele aduc o plusvaloare mai mare, diferența de preț devenind doar un detaliu nesemnificativ. Sunt firme specializate precum Isoterm în București care obțin spuma în interiorul unui aparat cu pulverizator folosind doi compuși, apoi înclină pulverizatorul la un anumit unghi, setează o temperatură specifică și aplică spuma cu fermitate, printr-o mișcare sigură și fluidă, cu scopul de a obține aceeași grosime a stratului pe toată suprafața.

În doar câteva ore, specialiștii vor dovedi că izolația din spuma poliuretanică, indiferent de părerile vehiculate pe internet, acționează bine încă din prima secundă, creând facturi mai mici cu energia termică încă după prima lună și menținând confortul termic zeci de ani. Iar aceasta este singura concluzie trasă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata