Bulgaria ar putea majora TVA-ul la 22% pentru un an

23

Taxa pe Valoarea Adăugată în Bulgaria ar putea fi majorată la 22 la sută pentru o perioadă de un an, conform celui mai recent proiect de măsuri anticriză al guvernului, a anunţat luni (22 martie 2010) Mika Zaikova, consilier al Confederaţiei Podkrepa, transmite Novinite.

Consilierul bulgar a informat, la Bulgarian National Radio (BNR), că majorarea TVA va aduce la bugetul de stat venituri suplimentare de 540 milioane de leva. Marţi, Consiliul Naţional pentru parteneriatul în trei direcţii va discuta ultima versiune a pachetului de măsuri anticriză. Zaikova a informat că, din cele 39 de măsuri, 20 sunt din partea sindicatelor şi a angajatorilor. Aceste măsuri includ şi reducerea salariilor dacă nu se fac concedieri.

Preţul electricităţii, al agentului termic şi al gazelor naturale nu va fi majorat, susţin experţii. Taxa pe Valoarea Adăugată a fost introdusă în 1994 în Bulgaria, fiind iniţial de 22 la sută, după care a fost redusă la 20 la sută în ultimii ani. Experţii din sectorul afacerilor au insistat că TVA ar trebui redusă cu încă doi la sută, pentru a stimula consumatorii.

Economia Bulgariei s-a contractat în trimestrul patru din 2009 cu 6,2 la sută, comparativ cu perioada similară din 2008, când s-a înregistrat o creştere de 3,5 la sută.
În 2009, Produsul Intern Brut al Bulgariei a înregistrat un declin de 5,1 la sută, faţă de o creştere de şase la sută în 2008, conform datelor publicate de Oficiul Naţional de Statistică de la Sofia.

Investiţiile în Bulgaria au scăzut cu 288,9 la sută în perioada octombrie – decembrie 2009, de la un declin de 20 la sută în trimestrul trei. În schimb, a încetinit reducerea exporturilor, la 0,3 la sută, în timp ce importurile au scăzut cu 17,9 la sută.

La sfârşitul anului trecut, guvernul bulgar a revizuit în creştere estimările privind scăderea Produsului Intern Brut în 2009, de la 6,3 la 4,9 la sută. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Bulgariei să înregistreze un declin de 6,5 la sută în 2009 şi de 2,5 la sută în 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata