Efectele terapeutice ale cireşelor amare

6

Cireșele amare sunt apreciate nu doar pentru gustul lor, ci și pentru conținutul ridicat de vitamine și minerale pe care îl conțin. Dulceața rafinată din aceste fructe, o mândrie a marilor case moldovene și valahe, este o perlă strălucitoare a bucătăriei elegante românești.

Cireșul sălbatic (Cerasus avium), sau păsăresc, cum mai este cunoscut în vorbirea populară este o specie indigenă ce crește spontan în pădurile de deal mai ales ca arbore de amestec, rezultat al regenerării naturale, fiind extins apoi prin cultură și în alte zone, fără să depășească altitudinea de 800 m. Scoarța este brună-violacee, exfoliabilă în fâșii circulare.

Florile apar înaintea înfrunzirii în lunile aprilie-mai. Fructele sunt drupe, roșii uneori negricioase de circa 1 cm diametru. Înflorește și produce fructe anual, abundent, fructe care au un gust dulce-amărui. Din cireșul păsăresc au derivat și soiurile cultivate, cu fructe mari și dulci. Are o creștere rapidă până la vârsta de 50-60 de ani, depășind fagul, după care creșterea stagnează.

Este întâlnit în majoritatea zonelor țării noastre. Cireșul în forma sălbatică este răspândit în regiunile submeridionale și temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia până în nordul Iranului. Prin cultivare de către om apare acum în Africa de Nord, regiunea de est din America de Nord și Asia de Sud.

Cireșul amar este un pom fructifer a cărui coajă este folosită pentru pregătirea anumitor medicamente. În ceea ce privește valoarea alimentară, din cireșele care se recoltează în lunile mai, iunie și iulie se pot face gemuri, compoturi, jeleuri, dulcețuri, un preparat alcoolic cunoscut sub numele kirsch. Fructele sunt mai mici decât cireșele dulci, mai perisabile și sunt mai bogate în tanin. Dulcețurile și compoturile sunt mai indicate să fie folosite decât fructele proaspete mai ales pentru cei care au organismul sensibil. Cozile cireșelor se usucă, după ce fructele au fost culese.

Considerate super-fructe, pentru că au foarte mulți nutrienți, cireșele conțin peste 70% apă (la fel ca organismul uman), restul de 30% fiind format din: complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitaminele A, C, E și PP; minerale și oligoelemente precum: fier, îndeosebi potasiu (220 mg%), calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, cobalt. Mai conțin albumină, hidrați de carbon, fibre alimentare, acizi organici liberi, potrivit www.buzznews.ro

Cireșele amare se numără printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanți. Fie că le consumăm proaspete, sub formă de sirop sau de dulceață, acestea sunt adevărate medicamente pentru organismul uman. Sucul de cireșe amare și cireșele amare uscate au chiar mai mulți antioxidanți decât coacăzele și sunt mai puternice decât vitamina E.

Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cireșe amare pe zi poate oferi aceeași ameliorare a durerii pe care o obținem după ce luăm o aspirină sau un nurofen. Cu cât cireșele au o culoare mai închisă, cu atât mai mare este conținutul lor de antocianine. În coaja cireșelor se afla cei mai mulți antioxidanti, care sunt esențiali pentru sănătate.

Verdictul dat în urma a zece ani de studii minuțioase în diverse laboratoare și spitale universitare a fost clar: delicioasele fructe roșii sunt un medicament incontestabil, care combate cu un incredibil succes câteva zeci de boli grave.

Cireșele amare sunt un excelent remediu pentru tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, a afecțiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.

Prezența acidului elagic (compus fenolic) cât și a unui procentaj mare de flavonoide ca: antocianidine, quercitin, conferă cireșelor proprietăți antioxidante cu o acțiune puternică de anihilare a efectelor generate de radicalii liberi, și de scădere a nivelului de acid uric din sânge.

Cireșele amare sunt, de asemenea, singura sursă naturală de melatonină, un atioxidant puternic, cu proprietăți imunomodelatoare. În plus, cireșele conțin compuși care protejează împotriva bolilor neurodegenerative.

O altă virtute terapeutică a acestui produs este conținutul bogat în potasiu, care împiedică creșterea colesterolului. Specialiștii în medicină naturistă îi sfătuiesc pe cei cu afecțiuni respiratorii (astm, bronșită) să consume cireșe proaspete.

Pentru efectele lor terapeutice, cireșele amare sunt folosite cel mai des contra unor boli degenerative, contra bolilor cardiace sau vasculare, ori contra unor forme de cancer. Cireșele amare reduc durerea, inflamațiile și efectele ce se datorează nutrienților vegetali numiți și antocianine.

Acționează asemenea unui depurativ puternic, detoxifiant și energizant fizic și psihic. Bogate în vitamina C, calciu, magneziu și potasiu, aceste fructe joacă rolul unui sedativ al sistemului nervos. Depresia și insomnia pot fi vindecate cu succes cu o cură de cireșe amare care presupune consumul unui kilogram pe zi sau sirop de cireșe amare. Cura cu cireșe amare va îmbunătăți somnul, eliminând încet și sigur somnul agitat, insomnia și oboseala asociată cu acestea.

Ceaiul de cozi de cireșe are efecte diuretice și este indicat în afecțiunile de rinichi. Decoctul din cozi de cireșe (sau vișine) se prepară dintr-un pumn de codițe (pedunculi) la 0,6 litri apă rece. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se îndulcește și se bea călduț, în cursul unei zile, în 3-4 reprize. Are efect diuretic (datorită sărurilor de potasiu). Dă rezultate bune în afecțiuni ale rinichilor și ficatului.

Ceaiul din scoarță și frunze de cireș este indicat în gripă și contra tusei. Gumnele de pe scoarța cireșului se folosesc în tratarea artritelor. Aceste gume sau cleiuri dizolvate în apă, dau o soluție numită „loțiune contra pecinginii”. Pecinginea este o boală de piele contagioasă, caracterizată prin erupție.

Cireșele amare reduc riscul de cancer de colon și a celui gastric. Un studiu de medicină a evidențiat faptul că cireșele amare previn cancerul de colon, al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. De altfel, o cură de 6-8 săptămâni cu cireșe amare, când cancerul de colon este instalat, scade volumul tumorilor în 40% din cazuri. Studii similare au arătat și influența cireșelor în reducerea numărului de celule bolnave în cancerul de sân, potrivit www.emigrantul.it.

Cireșele amare sunt indicate în bolile reumatice, ateroscleroză, hipertensiune arterială, constipație. Peste 62% din europeni suferă de afecțiuni reumatice. Tratamentul cu cireșe amare timp de 6-8 săptămâni ajută în reducerea inflamațiilor, elimină durerile treptat, împiedică apariția proceselor degenerative, redă mobilitatea articulară.

Cireșele amare pot preveni demența senilă și boala Alzheimer. Un colectiv de medici americani, condus de neurologul Kim Do, a demonstrat că substanțele chimice din cireșele amare sau cele negre încetinesc procesele de îmbătrânire ale celulelor nervoase, potrivit www.emigrantul.it. Curele de cireșe amare sunt de un real beneficiu la orice vârstă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata