Fondul petrolier norvegian se aliază cu activiștii pentru climă împotriva ExxonMobil și Chevron

0

Cel mai mare fond suveran de investiții din lume se va alia cu activiștii pentru climă împotriva ExxonMobil și Chevron, în încercarea de a forța schimbări în politica privind emisiile, după ce investitorul a fost supus la presiuni pentru că a susținut companiile europene de petrol și gaze.

Fondul petrolier norvegian de 1,4 miliarde de dolari va susține propunerile acționarilor la adunările anuale ale Exxon și Chevron de miercurea viitoare, pentru ca marii producători de petrol și gaze din SUA să introducă obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din utilizarea produselor sale.

Acest lucru contrastează cu refuzul fondului de a susține propuneri similare – concepute pentru a se asigura că lumea limitează încălzirea la mai puțin de 2C pentru a respecta acordul climatic de la Paris – la marile companii europene, cum ar fi BP, Shell și TotalEnergies, grupul francez a cărui adunare anuală are loc vineri.

Carine Smith Ihenacho, directorul de guvernanță corporativă al fondului, a declarat pentru Financial Times că există o diferență între modul în care marile companii petroliere europene și cele americane privesc așa-numitele obiective de emisii Scope 3, care apar atunci când produsele lor sunt arse sau consumate.

“Exxon nu crede cu adevărat în valoarea stabilirii obiectivelor Scope 3. Credem că societatea ar trebui să facă acest lucru. Chevron, nu credem că sunt suficient de ambițioși în planurile lor de tranziție …Atât BP, cât și Shell au obiective bune pentru Scope 3, au planuri de tranziție bune”, a spus ea.

Fondul petrolier al Norvegiei este unul dintre cei mai influenți investitori, deținând în medie 1,5% din fiecare companie la nivel global.

Dar eforturile sale de a prelua un rol de lider în ceea ce privește investițiile în domeniul mediului, social și al guvernanței (ESG) l-au pus pe o traiectorie de coliziune cu unele dintre cele mai mari companii din lume, atrăgând totodată critici și strigăte de ipocrizie din partea grupurilor de presiune de mediu.

Mark van Baal, fondator al Follow This, grupul activist proeminent din spatele propunerilor acționarilor la marile companii petroliere, a declarat că a salutat sprijinul acordat de fondul petrolier pentru Exxon și Chevron, dar a fost “surprins” că nu a făcut același lucru cu BP, Shell și Total.

“Fondul are o responsabilitate uriașă. Acest vot pune în pericol credibilitatea lor ca administratori ai economiei globale. Practic, ei le spun lui Shell, BP și Total: nu trebuie să vă reduceți emisiile în acest deceniu. Ne așteptăm ca ei să corecteze această omisiune anul viitor”, a adăugat el.

Ihenacho a declarat că problema nu este “alb-negru” și că un grup este “fără speranță” și celălalt “grozav”. Dar ea a subliniat că marile companii petroliere europene sunt în față în această problemă.

Van Baal a declarat că BP și Shell au făcut “promisiuni goale” pentru 2050, în timp ce companiile europene au făcut “pași mici” în ceea ce privește schimbările climatice. “Într-un domeniu al întârziaților, este foarte ușor să fii lider”, a adăugat el.

Fondul norvegian a votat împotriva unora dintre cele mai mari participații ale sale în acest an, inclusiv Apple și LVMH, din cauza salariilor directorilor executivi, și JPMorgan și Goldman Sachs pentru combinarea rolurilor de director executiv și președinte.

De asemenea, a început să depună propriile rezoluții ale acționarilor cu privire la schimbările climatice la companiile americane.

Dar fondul, ale cărui intrări provin din veniturile petroliere ale Norvegiei, s-a confruntat cu acuzații de ipocrizie pentru că le spune companiilor energetice ce să facă atunci când țara sa de origine câștigă sume record din petrol și gaze.

Ihenacho a replicat că riscul climatic a fost un risc financiar pentru fond. “Treaba noastră în cadrul fondului este de a crea valoare pentru generațiile viitoare, dar într-un mod responsabil.

“Nu avem un punct de vedere atunci când vine vorba de politica norvegiană în niciun fel. Când te uiți la modul în care poți crea valoare pe termen lung din punct de vedere financiar, are sens pentru fond să avem companii care pot trăi într-o societate net zero.”

Atât Exxon, cât și Chevron au îndemnat acționarii să refuze să susțină propunerea Follow This și au declarat că societățile de petrol și gaze vor juca un rol important în tranziția energetică. “Credem că stabilirea obiectivelor Scope 3 poate avea consecințe neintenționate semnificative pentru societate”, a adăugat Exxon.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online