Instituția Regală din Marea Britanie, veche de 220 de ani, încearcă să se restabilească drept „caminul științei”

26

Instituția Regală din Marea Britanie, organizația cu sediul la Londra, fondată în urmă cu mai bine de 200 de ani pentru a promova cercetarea științifică și educația, încearcă să pună în spate un trecut recent zbuciumat și să se restabilească drept „caminul științei în care toată lumea se va simți binevenită”.

Noua echipă de management a organizației va lansa joi o strategie pe cinci ani, pentru a-și îmbunătăți misiunea de a „aduna publicul și oamenii de știință pentru a-și împărtăși interesul și pasiunea pentru știință”.

Relansarea urmează unei revizuiri la vârful organizației după sosirea unei noi echipe executive și a unui consiliu de administrație anul trecut. Ele urmăresc „să scrie un nou capitol” în istoria organizației, a spus Sir Richard Catlow, președintele RI.

Aceasta va include reînviarea planurilor de a folosi mai bine sediul neoclasic al organizației din districtul Mayfair din Londra, care datează din 1799.

În același timp, directorul instituției, Katherine Mathieson, care s-a alăturat de la British Science Association, cealaltă organizație națională din Marea Britanie care promovează știința în public, se va concentra pe asigurarea stabilității manageriale și consolidarea finanțelor acesteia. Este al patrulea regizor din ultimii cinci ani.

Katherine Mathieson, director RI și Sir Richard Catlow, președinte RI © Paul Wilkinson/The Royal Institution

„Proiectăm un buget deficitar în acest an și anul viitor, dar avem diverse fluxuri de venit și strategia noastră este scalabilă”, a spus ea. „Continuăm să ne folosim resursele pentru a avea un impact caritabil și intenționăm să creștem acest lucru pe măsură ce ne creștem sprijinul.”

Organizația încă se recuperează de efectele pandemiei de coronavirus. Aceasta a inclus închiderea temporară a sălii istorice de 420 de locuri, care a devenit familiară publicului TV pentru prelegerile televizate de Crăciun.

În secolul al XIX-lea, a fost locul ales pentru oamenii de știință de frunte pentru a anunța descoperiri. De exemplu, Michael Faraday a dezvăluit fotografia ca o propunere practică în 1839, în timp ce JJ Thomson a anunțat existența unei noi particule fundamentale, numită mai târziu electron, în 1897.

 

Numărul de membri, care constă în principal din persoane care doresc să participe la evenimente științifice regulate, a scăzut la 3.500 de la 4.500 înainte de pandemie, dar creștea din nou, potrivit Mathieson.

Ea a spus că cererea de evenimente în persoană „crește puternic de la lună la lună”, în timp ce ea urmărea, de asemenea, să extindă activitățile de informare ale RI, care includ cel mai mare program din țară care duce spectacole științifice în școli.

Instituția și-a extins acoperirea online în timpul pandemiei, creând un nou program de stream live și crescând canalul său YouTube la 1,34 milioane de abonați.

Sediul listat de gradul 1 este în stare bună după o renovare de 22 de milioane de lire sterline în urmă cu mai bine de un deceniu, când depășirile de costuri au aruncat RI într-o criză financiară din care a durat câțiva ani să se recupereze.

Mathieson a spus că următorul pas a fost îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii folosind un grant de 4,35 milioane de lire sterline de la Greater London Authority. Proiectul se va concentra pe încălzire, ventilație, acoperiș, pereți și ferestre pentru a reduce consumul de energie, păstrând în același timp caracterul istoric. „Vrem să fim un exemplu pentru ceea ce se poate realiza cu stocul de clădiri mai vechi, care este atât de răspândit în Londra și în toată Marea Britanie”, a adăugat ea.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online