TSMC: dubla impozitare pune în pericol expansiunea în SUA

22

O dilemă diplomatică de impozitare descurajează companiile taiwaneze să se extindă în SUA.

Dubla impozitare punitivă este o problemă nerezolvată de ani de zile. Acum, când SUA dorește să crească producția internă de cipuri, unii politicieni doresc ca SUA să ofere un acord mai bun companiilor precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Orice schimbare ar declanșa probabil probleme geopolitice.

Acțiunile TSMC s-au tranzacționat mult timp cu un discount față de colegii globali, în ciuda câștigurilor record și a unei poziții dominante în cota de piață a cipurilor contractuale. La doar 16 ori câștigurile viitoare, acțiunile se tranzacționează la un multiplu care este mai puțin de o treime din cel al omologului american Intel. O parte din această reducere reflectă riscul unor atacuri chinezești asupra Taiwanului.

Situația devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce TSMC finalizează o fabrică de cipuri avansate în Arizona. Statele Unite doresc să se construiască mai multe fabrici locale. Oficialii taiwanezi au cerut un acord pentru a ușura povara dublei impozitări de mai bine de cinci ani.

Pentru TSMC, rata efectivă de impozitare estimată este de peste 50% pentru profiturile obținute în SUA. Lucrătorii TSMC din această țară sunt, de asemenea, puternic impozitați. Colegii, cum ar fi Samsung, operează cu o taxă mult mai mică datorită unui tratat fiscal pe care Coreea de Sud îl are cu SUA.

Șansele unui acord similar pentru Taiwan par slabe.

Acest lucru ridică o problemă. Unitățile de producție au nevoie, de obicei, de peste 10.000 de angajați. Unitatea Samsung din Texas avea mai mult decât acest număr înainte de a anunța planurile de extindere de anul trecut, care ar trebui să dubleze totalul.

Majoritatea angajaților sunt ingineri cu înaltă calificare. Procurarea de personal local este dificilă, în special în etapele inițiale. Industria semiconductorilor a avut dificultăți în a angaja și a păstra personalul la nivel global. TSMC ar prefera să mute personalul existent în SUA. Însă unii din SUA se vor opune unor condiții de angajare favorabile pentru lucrătorii din străinătate.

Toată lumea dorește un compromis.

Dar soluțiile riscă să aprindă o problemă diplomatică dificilă. SUA nu consideră Taiwanul ca fiind o națiune suverană. Orice acord fiscal special ar trebui să recunoască suveranitatea. China ar putea considera acest lucru drept o provocare.

Complexitatea și costurile sugerează că societățile multinaționale din Taiwan nu se pot înființa cu ușurință în SUA. La rândul său, este posibil ca evaluarea scăzută a TSMC să nu se schimbe prin simpla extindere pe cea mai mare piață a sa, care reprezintă două treimi din veniturile sale. Investitorii trebuie să continue să cântărească atât riscurile militare, cât și pe cele financiare ale presiunii diplomatice a Chinei.

Popularul nostru buletin informativ pentru abonații premium este publicat de două ori pe săptămână. Miercuri analizăm un subiect fierbinte dintr-un centru financiar mondial. Vineri disecăm marile teme ale săptămânii. Vă rugăm să vă înscrieți aici.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online