Noul prim-ministru al Scoției îi recompensează pe aliați cu numiri în cabinet

32

Noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf, și-a dezvăluit miercuri cabinetul, recompensând colegii care i-au susținut oferta de a conduce Partidul Național Scoțian și păstrând personalități-cheie care au servit sub predecesorul său Nicola Sturgeon.

Yousaf, care s-a autoproclamat drept custode al multor politici sociale emblematice ale lui Sturgeon, și-a întărit acreditările progresiste prin numirea primului cabinet guvernamental scoțian cu o majoritate formată din femei.

După ce a depus jurământul ca prim-ministru miercuri, Yousaf încearcă acum să refacă reputația SNP pro-independentă pentru competența de guvernare.

„M-am angajat în fața unei agende politice radicale, ambițioase și progresiste pentru Scoția și știu că această echipă este cea potrivită să o ducă la îndeplinire”, a spus el.

Dar Gerry Hassan, profesor de schimbare socială la Universitatea Caledoniană din Glasgow, a spus că Yousaf s-ar putea lupta să-i convingă pe scoțieni că SNP va aduce îmbunătățiri în domenii precum sănătatea și educația după aproape 16 ani la putere.

„Va trebui să existe o schimbare a tonului și a substanței, iar ei să facă lucruri care au impact asupra vieții oamenilor”, a adăugat el. „A întoarce o navă mare care a deviat cursul este o mare întrebare.”

Yousaf, care este primul prim-ministru scoțian dintr-o minoritate etnică, a promis că va vindeca diviziunile expuse în timpul concursului de conducere a SNP, deseori amar.

Humza Yousaf depune jurământul când depune jurământul ca prim ministru al Scoției la Curtea de Sesiune din Edinburgh © Jane Barlow/PA

Principalul său rival în cursă, fostul secretar de finanțe Kate Forbes, a criticat ferm palmaresul lui Yousaf la guvernare.

În timp ce Forbes a spus că îl susține pe Yousaf și noul său cabinet, ea a refuzat oferta lui de a ocupa o poziție mai mică ca secretar pentru afaceri rurale.

Yousaf a numit-o miercuri pe Shona Robison, o prietenă apropiată și aliată a lui Sturgeon, ca secretar de finanțe, după ce a desemnat-o anterior pentru funcția de prim-ministru adjunct.

Màiri McAllan, fostul ministru al Mediului și o stea în devenire în SNP, a fost promovată ca secretar pentru net zero. Șase din cele 10 portofolii ale cabinetului au revenit femeilor.

Yousaf l-a promovat pe Neil Gray, fostul ministru al Culturii și directorul său de campanie la concursul de conducere al SNP, ca secretar de cabinet pentru economia bunăstării.

Rolul de secretar de sănătate, deținut anterior de Yousaf, a fost preluat de Michael Matheson.

Angus Robertson, care a servit sub conducerea lui Sturgeon ca secretar al constituției, păstrează același post în cabinetul lui Yousaf.

În ceea ce probabil va fi văzut ca o lovitură adusă încercărilor de a repara legăturile tensionate cu sectorul corporativ al Scoției în perioada în care Sturgeon a fost la putere, Ivan McKee, ministrul afacerilor și un susținător al Forbes, a părăsit guvernul după ce i s-a oferit un post cu mai puține responsabilități.

McKee a fost unul dintre puținii miniștri din guvernul lui Sturgeon văzuți a fi pro-business.

Dar David Lonsdale, directorul Scottish Retail Consortium, un grup de lobby de afaceri, a declarat că salută numirile lui Robison și Gray, despre care a spus că au venit „într-un moment crucial” pentru economia Scoției.

Jackie Baillie, liderul adjunct al Laburistului scoțian, l-a acuzat pe Yousaf că a recompensat loialitatea în detrimentul talentului.

„Primul ministru a promis că va reuni țara, dar nici măcar nu își poate aduce propriul partid”, a adăugat ea.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online