Azi e ultima zi în care se pot depune amendamente la Legea 5G – proiectul nu include încă solicitările industriei telecom

14

Proiectul de lege 5G se dezbate de către Camera Deputaților în procedură de urgență, iar astăzi este ultima zi în care, conform calendarului, se pot depune amendamente, termenul pentru raportul final fiind 13 mai. Deși este o lege deosebit de importantă pentru digitalizarea României, proiectul are doar 8 pagini, iar forma sa nu a suferit prea multe modificări de la momentul în care a fost supus dezbaterii publice, în august 2020.

Mesajul comun pe care operatorii l-au transmis către Palatul Victoria în repetate rânduri este următorul: „Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G, altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării unui furnizor?“.

În ciuda numeroaselor solicitări din partea vocilor autorizate din industria locală de telecom, legislativul din România este în continuare foarte grăbit să adopte o lege cu numeroase neclarități și care pare să vizeze excluderea producătorului chinez Huawei, fără a lua în seamă modelul altor țări europene.

Germania a adoptat, la rândul ei, de curând legea 5G, un proiect complex, de peste 100 de pagini, după mai bine de 4 luni de dezbatere susținută cu industria de profil. Varianta germană a legii include numeroase detalii tehnice care să ofere un cadru adecvat de implementare și să susțină piața locală de telecomunicații.

Astfel, legislația din Germania a devenit mai strictă în materie de securitate 5G, conferind guvernului puterea de a bloca furnizorii de echipamente 5G care nu sunt de încredere, fără a fi, însă, discrimnatorie și fără a exclude în mod explicit anumiți producători. Odată cu adoptarea noului proiect de lege, practic  toți furnizorii de echipamente prezenți pe piața germană  trebuie să îndeplinească standarde de securitate mai ridicate și unificate.

România ar trebui să urmeze exemplul de bune practici al Germaniei în ceea ce privește o abordare nediscriminatorie, transparentă, multilaterală și obiectivă a viitorului telecomunicațiilor și digitalizării, oferind mai mult timp de dezbatere a acestui proiect de lege important și ținând seama de solicitările actorilor principali din industria locală de telecom.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata