Serviciul de streaming al grupului Apple

Noul serviciu de streaming al grupului Apple, intitulat Apple TV+, va debuta pe 6 decembrie în universul podcasturilor video care se inspiră din rubrici celebre de fapt divers, informează AFP.

Podcasturile dedicate unor cazuri celebre din sfera faptului divers sau unor crime misterioase atrag în prezent milioane de persoane pasionate de astfel de subiecte, care retrăiesc în acest mod faptele analizate în cadrul anchetelor oficiale şi care încearcă să descopere persoanele vinovate vizionând aspecte din vieţile zilnice ale acestora. Însă ce impact va avea acest succes mediatic asupra protagoniştilor unor astfel de emisiuni, asupra victimelor şi familiilor lor, odată cu apariţia noilor podcasturi, care sunt difuzate uneori la câteva decenii după acele drame?

Apple TV+ explorează această fascinaţie morbidă prin intermediul unei producţii de ficţiune care aduce în prim-plan o jurnalistă americană de culoare, Poppy Parnell, interpretată de actriţa Octavia Spencer, recompensată în 2012 cu premiul Oscar pentru rolul secundar din filmul „The Help”.

În acest serial intitulat „Truth Be Told”, Poppy Parnell redeschide dosarul lui Warren Cave, un adolescent condamnat pentru crimă, după descoperirea unor probe noi. Jurnalista prezintă acele descoperiri în cadrul podcastului ei, urmărit de numeroşi abonaţi.

Telespectatorii descoperă foarte repede că Poppy Parnell a devenit celebră în industria mass-media tocmai datorită anchetei sale jurnalistice, ce a permis punerea sub acuzare a tânărului, care s-a alăturat apoi în închisoare unei bande de neonazişti.

Acest lucru nu o descurajează însă pe tânăra femeie să redeschidă dosarul pentru a încerca să îl disculpe pe Warren Cave.

„Ea are multe defecte. Însă crede că a greşit faţă de el şi reexaminează dosarul”, a declarat Octavia Spencer, vorbind despre personajul ei din „Truth Be Told”.

Aaron Paul, interpretul lui Warren Cave, consideră că personajul său, devenit între timp un bărbat tatuat cu o svastică, o obligă pe Poppy Parnell – şi pe spectatori – să reflecteze la ideea că „nimic nu este tranşat, aşa cum s-ar putea crede”.

„Crede el oare în ceea ce spune? Sau doar spune astfel de lucruri pentru a rămâne în siguranţă?”, se întreabă actorul Aaron Paul, care a interpretat în serialul „Breaking Bad” rolul unui bărbat sechestrat de o grupare de neonazişti.

„Vest Sălbatic jurnalistic”

„Truth Be Told” seamănă foarte mult cu „Serial”, un podcast dedicat unei investigaţii criminalistice reale, însă noua producţie se inspiră dintr-un roman, „Are You Sleeping?”, publicat de Kathleen Barber.

Creatoarea noului serial, Nichelle Tramble Spellman (cunoscută pentru „The Good Wife” şi „Justified”), spune că a dorit să atragă atenţia asupra faptului că autorii de podcasturi relatează anumite cazuri dintr-un punct de vedere personal, care nu este neapărat obiectiv.

„Există o anumită parte periculoasă, puţin ca în Vestul Sălbatic, în acest gen de jurnalism”, a declarat ea, subliniind că micul univers al podcasturilor este adeseori lipsit de mecanisme de corectare şi de control editorial.

În „Truth Be Told”, „podcastul este o sursă nu foarte fiabilă, pentru că nu se cunosc motivaţiile lui Poppy. Şi nu ştim când trebuie să o credem sau dacă trebuie să o credem”, a declarat Nichelle Tramble Spellman.

Creatoarea serialului – o femeie americană de culoare – şi autorii noului show TV se declară interesaţi şi de subiectul discriminării rasiale. Poppy Parnell ascunde familiei sale faptul că deţinutul pe care îl apără a adoptat teoriile supremaţiei albilor.

Pe durata celor opt episoade, dubiile legate de podcastul jurnalistei nu fac altceva decât să se acumuleze şi să se intensifice. „Cred că, din păcate, adevărul este influenţat de prisma prin care oamenii privesc lumea”, a declarat Octavia Spencer.

La fel ca Aaron Paul, celebra actriţă a dezvăluit pentru AFP că este o admiratoare a podcasturilor cu tematică judiciară, în special a producţiei „Serial”, care a fost descărcată de milioane de internauţi. Ambii actori au propriile teorii despre cazul real al lui Adnan Syed, un adolescent încarcerat pentru crimă, prezentat şi investigat de jurnalista americană Sarah Koenig în acel serial-podcast.

Însă ei spun că sunt conştienţi de daunele pe care ar putea să le cauzeze acest gen de speculaţii şi faptul de a crede cu fermitate toate lucrurile prezentate de aceste podcasturi. „În calitate de spectatori, suntem la rândul nostru participanţi într-o manieră amuzantă… Dar nu suferim niciuna dintre repercusiunile cu care se confruntă familiile sau victimele”, a declarat Octavia Spencer.

„Nu-mi place să folosesc cuvântul ‘fan’ atunci când este vorba despre crime reale. Sunt însă profund fascinată”, a adăugat vedeta hollywoodiană.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata