Cum se realizează corect sertizarea? De ce instrumente aveți nevoie?

48

Contactul electric este cea mai importantă parte a oricărui conector, de la cea mai simplă mufă până la cea mai complexă priză auto. Prin urmare, ne dorim ca orice tip de contact să ofere cea mai bună performanță, iar terminalul joacă un rol critic. Pentru majoritatea aplicațiilor de cablu, avem la dispoziție două tehnici principale, și anume lipire sau sertizare. Sertizarea a devenit o metodă din ce în ce mai comună încă de la mijlocul secolului al XX-lea, și asta deoarece oferă mai multe avantaje cheie.

De ce să optați pentru sertizare în loc de lipire?

Principalul avantaj pe care îl oferă sertizarea este fiabilitatea. Un terminal sertizat corect combină o conductivitate electrică bună cu o îmbinare mecanică fiabilă. Terminalul ar trebui să ofere cea mai mică rezistență electrică posibilă, păstrând totuși cea mai mare rezistență posibilă pentru a preveni riscul deteriorării în timpul utilizării. De asemenea, ușurința de operare este un alt avantaj. Sertizarea folosește unelte dedicate, care sunt proiectate pentru a fi cât mai ușor de folosit. Accesați https://www.bitmi.ro/clesti-sertizat-pini pentru a explora o gamă amplă de clești de sertizat pini. Uneltele de mână pentru sertizare pot fi utilizate în medii de câmp și de atelier, ceea ce le face ideale pentru persoanele care trebuie să lucreze în condiții dificile. Spre deosebire de procedura de lipire, sertizarea nu necesită temperaturi ridicate și nici materiale potențial periculoase, ceea ce o face soluția ideală pentru locații închise sau greu accesibile. Tot spre deosebire de operațiunile de lipire, sertizarea oferă avantaje în ceea ce privește eficiența și rapiditatea procedurii. Folosind instrumentul adecvat de sertizare, este posibil să se efectueze o terminație consistentă fără a fi nevoie de abilități specializate de lipire. Aveți nevoie de mult mai puțină pregătire pentru a gestiona un dispozitiv de sertizare în comparație cu o unealtă de lipire, ceea ce permite operatorilor să se concentreze mai degrabă pe sarcinile lor, decât pe ceea ce au de învățat și memorat.

Cum se realizează o sertizare corectă?

O sertizare corectă combină rezistența electrică scăzută cu o rezistență mecanică bună. Pentru a se realiza acest lucru, firul cablului este comprimat în terminalul de sertizare pentru a se asigura astfel cea mai bună conductivitate electrică. Procedura de sertizare va deforma firele, obținându-se astfel o îmbinare etanșă. De aici rezultă mai multe avantaje, printre care cea mai mare suprafață pentru contact electric, prevenirea oxigenului sau umezelii să ajungă la metalul firului și al terminalului, reducerea riscului de coroziune. Totuși, compresia insuficientă în timpul procesului de sertizare nu poate asigura această îmbinare etanșă. Asta înseamnă că rezistența electrică a îmbinării este mai mare decât cea dorită, făcând-o mai puțin eficientă. Acest lucru poate fi periculos, mai ales acolo unde terminalul este utilizat pentru circuite de alimentare. Un terminal cu o rezistență electrică mare va genera exces de căldură atunci când suficientă putere trece prin el. În situațiile extreme, aceasta poate depăși temperatura de lucru sigură a conectorului, ceea ce duce la amenințări periculoase, de la topirea pieselor din plastic până la un posibil risc de incendiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata