Curățenia la birou: 5 reguli de respectat

32

Multe persoane își petrec o mare parte din zi la birou, așa că este important ca mediul de lucru să fie unul curat, iar măsurile de igienă să fie respectate cu strictețe. Tocmai de aceea, biroul și echipamentele folosite de angajați trebuie să fie curățate periodic și întreținute, astfel încât sănătatea personalului să nu fie pusă în pericol. Iar pentru ca procesul de curățenie să fie unul cât mai eficient, îți prezentăm câteva reguli care ar trebui respectate în orice companie!

Curățarea suprafețelor de lucru

În orice spațiu de lucru, praful se depune foarte ușor pe toate suprafețele, așa că este necesar ca acesta să fie șters periodic. Însă, este important ca pentru fiecare tip de suprafață să fie folosite produsele adecvate, care să dezinfecteze cât mai bine. Birourile, clanțele, mânerele sertarelor, ușile, dar și suprafețele din baie au nevoie de o curățenie profundă pentru îndepărtarea bacteriilor și prevenirea unor posibile focare de infecție.

Anumite studii de laborator, realizate pe baza unor mostre preluate de pe tastatura laptopului, au confirmat faptul că există peste 300 de germeni pe centimetru pătrat. Așa că pe lângă spray-urile clasice folosite pentru îndepărtarea prafului, ar fi recomandat să cureți zilnic tastatura cu un șervețel antibacterian sau cu o soluție de igienizare. Aplică soluția pe o cârpă curată și șterge tastatura și monitorului cu aceasta, evitând să pulverizezi jetul de spray direct pe obiectele electronice.

Igienizarea pardoselilor

Pardoseala necesită o curățare zilnică, deoarece este suprafața cu cel mai intens trafic, așa că întotdeauna vor apărea pete de murdărie și praf. Iar cel mai bine ar fi ca pardoseala să fie curățată mecanic, cu aspiratoare și perii eficiente, cu o capacitate mai mare. Apoi, după înlăturarea prafului este recomandată și o dezinfectare a pardoselii cu o soluție specială de igienizare. 

În cazul în care pardoseala este acoperită cu mochete sau covoare, și acestea ar trebui igienizate periodic, deoarece acumulează destul de mult praf și bacterii. Este indicată folosirea unor utilaje profesionale pentru îndepărtarea prafului și a acarienilor, cum ar fi utilizarea unui aspirator cu injecție extracție.

Dezinfectarea echipamentelor

În orice birou se folosesc diverse echipamente electronice, de la computere, până la imprimante, scanere sau telefoane, iar acestea pot deveni o sursa de germeni de bacterii, cauzând infecții, dar si alte probleme de sanatate. Tocmai de aceea este recomandată dezinfectarea periodică a obiectelor electronice folosite la comun. Praful poate fi îndepărtat cu un pămătuf, cu o perie specială sau cu o pensulă moale, iar germenii pot fi eliminați cu ajutorul unei lavete cu o substanță dezinfectantă. Iar pe lângă device-urile folosite în birou, ar trebui curățate și corpurile de iluminat, dar și echipamentele din bucătărie, cum ar fi un frigider de tip minibar sau un cuptor cu microunde.

Curățarea geamurilor

Într-un birou cu ferestre curate va exista întotdeauna și lumină naturală din belșug. În plus, ferestrele nu necesită o îngrijire specială, așa că igienizarea lor se poate face foarte ușor. Se începe întâi cu o curățare a ramelor și a pervazului, iar apoi se continuă cu spălatul geamurilor cu apă și cu o soluție specială pentru suprafețe din sticlă. Pentru îndepărtarea eficientă a petelor, se recomandă folosirea unei lavete din microfibră și a unei raclete. Totuși, alegerea instrumentelor depinde foarte mult și de suprafața pe care o ai de curățat. Dacă ferestrele sunt mai mari, atunci vei avea nevoie de niște ustensile cât mai eficiente.

Igienizarea grupurilor sanitare

Pe lângă curățenia propriu zisă din birou, și grupurile sanitare necesită o igienizare eficientă. Toaletele se pot transforma în adevărate focare de infecție dacă nu sunt curățate și dezinfectate periodic. Bacteriile colectate de pe capacele de toaletă sau de pe robineții bateriilor de la chiuvetă pot fi extrem de periculoase pentru sistemul imunitar. Așa că pentru a evita acest lucru, este recomandată folosirea unor produse de curățenie profesionale, pentru o igienizare perfectă, rapidă și eficientă.

 

Biroul reprezintă imaginea unei companii, așa că prima impresie contează întotdeauna. Iar de fiecare dată când un furnizor sau un partener va trece pragul companiei, va fi influențat și de modul în care este organizat mediul de lucru, dar și de ordinea și igiena din fiecare birou. Tocmai de aceea, este esențial ca orice companie să acorde o atenție importantă curățeniei birourilor, folosind produse de calitate și echipamente eficiente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata