Italia vrea să introducă un “Cod al zăpezii” după modelul Codului rutier

Aşa cum există un Cod rutier, cu reguli precise şi sancţiuni pentru cei care le încalcă, trebuie să existe şi un “Cod al zăpezii”, împărtăşit de toţi, alcătuit din norme valabile pe întreg teritoriul naţional, de la traseele interzise dacă condiţiile meteorologice sunt dificile, la zonele rezervate începătorilor.

Un cod anti-turişti ai avalanşelor, informează ediţia de joi a ziarului Corriere della Sera. La Codul zăpezii lucrează în prezent ministrul italian al turismului, Michela Vittoria Brambilla, fiind vorba de un ansamblu de reguli valabile pentru toţi, fără scuze şi fără alibiuri regionaliste, din Dolomiţi şi până la Sila.

Alături de el se prevede şi o lege de revizuire a tuturor profesiilor turismului montan, care sunt de un nivel tehnic foarte ridicat deoarece muntele, aşa cum spune ministrul, “nu iartă, iar incompetenţa poate avea consecinţe foarte grave.
Deja în 2009 numărul morţilor din cauza unor incidente montane a fost prea mare, iar anul acesta tragediile se repetă, victimele fiind numărate la fiecare început de săptămână.

Nu se mai poate rămâne pasiv în faţa unor tragedii datorate unor comportamente nefericite dar adesea doar inconştienţei”. În Alto Adige pericolul de avalanşe este avertizat de zile întregi. Pentru salvamontiştii care intervin la faţa locului, riscul este foarte mare. Guvernul a propus o amendă în euro (plus închisoare) împotriva celor care provoacă avalanşe.

Masa tehnică, cu operatori, asociaţii, regiuni, comunităţi montane, se va reuni pentru prima dată marţi, 9 martie, şi va trebui să pună la punct acest cod la care ministrul italian al turismului ţine mult: “Îmi place să fac comparaţie cu Codul rutier pentru că este ceea ce preconizez – a explicat Brambilla. Dar nu l-am gândit numai ca un instrument represiv, desigur sancţiunile vor exista, dar ceea ce mă interesează mai mult este să existe reguli valabile pentru toţi.

Nu se mai poate admite ca fiecare regiune să acţioneze pe cont propriu, suscitând în turistul montan confuzie şi incertitudine”. Dacă condiţiile meteorologice sunt defavorabile traseele nemarcate nu se vor mai putea face. Cine nu va respecta acest lucru va fi pasibil de o sancţiune.
Chiar în condiţii meteo bune, traseele nemarcate vor trebui făcute cu un ghid alpin.

Schiorii experţi şi snowbordiştii vor trebui să aibă comportamente adecvate şi nepericuloase, iar zonele destinate începătorilor şi copiilor nu vor putea fi încălcate de amatorii de viteză.
Ca în cazul contravenţioniştilor rutieri, nici la munte nu vor mai trebui eă existe contravenţionişti ai zăpezii. “Nu dorim să condamnăm pe nimeni, am renunţat la ideea încarcerării, deoarece este lipsită de sens.

Este evident că dacă provoci daune mari sau mai rău, moartea cuiva, vei fi urmărit penal. Aici însă trebuie să stabilim reguli clare de disciplină pentru ca oamenii să poată petrece în linişte timpul liber, pentru a nu-i expune riscului pe salvamontişti şi pentru a pune în valoare muntele şi a-l fructifica în siguranţă”, a mai spus Brambilla.
Codul zăpezii, însoţit de o campanie de comunicare, urmează să fie demarat imediat la nivel local iar apoi, la deschiderea următorului sezon de schi va fi o consecinţă a legii aprobate de Consiliul de miniştri şi care va fi curând examinată de parlament.

El va reglementa munca operatorilor montani. Inedită este introducerea unei figuri foarte noi, aceea a profesorului de escaladare, care însă va putea opera numai pe terenuri stâncoase nu şi în zonele alpine. Vor exista apoi tehnicile alpine, însoţirea în ascensiunea pe stâncă, zăpadă şi gheaţă, însoţirea în excursiile din mediul montan, ghidul alpin, ghidul călare şi cel subteran şi chiar ghidul vulcanolog.

“Turismul montan a dat numeroşi profesionişti, iar aceste experienţe sunt un patrimoniu valoros ce trebuie fructificat. Şi în acest domeniu fiecare regiune a acţionat pe cont propriu dar sunt convinsă că este nevoie de uniformizarea normelor şi criteriilor. Nu va mai exista ghidul ecvestru la Trento şi cel speologic în Abruzzo, ci operatori pregătiţi în acelaşi fel, în fiecare parte a Italiei, chiar dacă regiunile vor fi cele care vor decide cursurile”, a afirmat ministrul italian al turismului.

Va fi nevoie totodată să se respecte un cod deontologic şi să se asigure o actualizare constantă. Fiecare va avea rolul său şi propriile competenţe, singura garanţie pentru turist, a mai precizat oficialul italian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata