Încheierea cumpărăturilor fără TVA „va lovi turismul și comerțul cu amănuntul din Marea Britanie”

Un plan guvernamental de a pune capăt cumpărăturilor fără TVA pentru vizitatorii internaționali la sfârșitul anului ar putea costa Marea Britanie miliarde de lire sterline din veniturile pierdute, au avertizat șefii de turism și de retail.

Într-o scrisoare către cancelar, șefii de firme, precum Marks & Spencer, Heathrow și Selfridges, au declarat că măsura a pus în pericol și 70.000 de locuri de muncă.

Aproximativ 3,5 miliarde de lire sterline în vânzări fără taxe se fac anual turiștilor din afara UE.

Trezoreria spune că scutirea de impozite este costisitoare și vulnerabilă la fraude.

Conform schemei de export cu amănuntul cu TVA (VAT RES), vizitatorii internaționali din Marea Britanie pot revendica TVA pe care o plătesc pentru bunurile cumpărate, dar care nu sunt consumate în Marea Britanie.

Beneficiază de hotspoturi turistice precum Londra și Edinburgh, precum și faimosul sat comercial Bicester din Oxfordshire, care atrage vizitatorii care caută chilipiruri.

Dar, la începutul acestei luni, guvernul a declarat că va elimina TVA RES la 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziție Brexit, argumentând că a oferit puține beneficii multor părți ale Marii Britanii și că este incompatibil cu normele internaționale.

Citeste si:  Cine sunt cei mai "şifonaţi" oameni de afaceri din Iaşi, după anul de criză 2009?

Criticii spun că Trezoreria se teme că, în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, Marea Britanie ar fi trebuit să extindă schema și pentru vizitatorii UE după perioada de tranziție, creând o povară administrativă copleșitoare asupra autorităților fiscale.

Asociația comerțului cu amănuntul internațional (AIR), care a co-scris scrisoarea, l-a îndemnat pe cancelar să „se uite din nou la această decizie devastatoare”.

A avertizat că Marea Britanie va deveni singura țară europeană care nu va oferi cumpărături fără TVA pentru vizitatorii internaționali.

Acest lucru ar afecta sectorul turismului, al comerțului cu amănuntul și al agrementului într-un moment în care „deja se depărtează de impactul Covid-19”

„Madrid, Milano și Paris își frecă mâinile de bucurie la această rană auto-provocată”, a spus șeful AIR, Paul Barnes.

„Dacă mai taxăm o cincime pentru aceleași bunuri, vizitatorii internaționali nu vor ezita să-și schimbe city break-urile în alte țări, iar magazinele și locurile de muncă vor urma în câteva luni.”

Potrivit Visit Britain, turiștii internaționali au cheltuit 6 miliarde de lire sterline pentru cumpărături în Marea Britanie în 2018.

Dintre aceste tranzacții, 3,5 miliarde de lire sterline au fost înregistrate ca vânzări fără taxe, deși TVA a fost recuperată doar pentru 2,5 miliarde de lire sterline.

Sursa: bbc
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close