Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V din Rusia pun la îndoială neutralitatea autorităților de reglementare din UE, vor să primească scuze

Dezvoltatorii vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 au pus la îndoială marți neutralitatea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) după ce un oficial EMA a cerut membrilor UE să se abțină de la aprobarea vaccinului rus, pentru moment.
Christa Wirthumer-Hoche, șeful consiliului de administrație al EMA, a declarat într-un talk show la radiodifuzorul austriac ORF pe 7 martie că a sfătuit țările din Uniunea Europeană să nu acorde Sputnik V o autorizație națională de urgență în timp ce EMA încă revizuia siguranța și eficacitatea vaccinului rus.

„Cerem scuze publice de la Christa Wirthumer-Hoche a EMA pentru comentariile sale negative asupra statelor UE care aprobă direct Sputnik V”, au scris dezvoltatorii de vaccinuri pe contul oficial de Twitter Sputnik V.

Citeste si:  Apple va lansa primul magazin online în India săptămâna viitoare

„Comentariile ei ridică întrebări serioase cu privire la posibile interferențe politice în revizuirea în curs a EMA”, au spus ei.
Dezvoltatorii au adăugat că vaccinul a fost deja aprobat de 46 de țări.

„După amânarea revizuirii Sputnik V pentru luni, EMA nu are dreptul să submineze credibilitatea altor 46 de autorități de reglementare care au analizat toate datele necesare”, au spus dezvoltatorii Sputnik V.

Sputnik V a fost deja aprobat sau este evaluat pentru aprobare în trei state membre ale UE – Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Oficialii UE au declarat că Bruxelles-ul ar putea începe negocierile cu un producător de vaccinuri dacă cel puțin patru țări membre o solicită.
Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al RDIF al Rusiei, care comercializează Sputnik V în străinătate, a declarat duminică televiziunii italiene că colaborează cu compania farmaceutică Adienne pentru a produce vaccinul în Italia.

Citeste si:  Republica Moldova se află în pragul unui război hibrid, susţin veterani ai războiului din Transnistria

Camera de comerț italo-rusă a declarat ulterior că există planuri de producție care să înceapă în Italia în iunie și că acordul a pregătit calea creării primei unități de producție Sputnik V din Europa.

EMA, la începutul acestei luni, a declarat că va revizui datele din studiile în curs de desfășurare a vaccinului până când vor exista suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner